Forslag fra etisk-formand: Fri abort til 15-årige

Aldersgrænsen for fri abort skal sættes ned, lyder det fra formanden for Det Etiske Råd, Jacob Birkler, der er på banen med en bog om etiske dilemmaer ved provokerede aborter. Det skriver jp.dk.

Jacob Birkler efterlyser en stribe lovændringer, herunder at gravide piger fra de fylder 15 år kan vælge at få en abort uden forældrenes tilladelse - modsat i dag hvor denne ret kun gælder kvinder over 18 år.

LÆS OGSÅ: Ældre kvinde, der hver dag vinker til elever, får en stor overraskelse

- Vores regler er ulogiske. Den seksuelle lavalder er 15 år, og 15-årige kan få prævention uden forældrenes samtykke, ligesom vi giver dem mulighed for at sige nej til livsforlængende behandling. Derfor burde vi også give disse unge kvinder mulighed for selv at træffe afgørelse om hvorvidt, de ønsker at føde et barn eller ej, siger Jacob Birkler til jp.dk.
       
Forslaget møder opbakning hos SF's sundhedsordfører, Özlem Cekic.

LÆS OGSÅ: Smuk beslutning: Dreng forvandler 100 kroner til uvurderlig gave

- I forvejen kan unge stå til ansvar for deres handlinger, når de er 15 år, og blive dømt derefter. Derfor giver det ikke mening, at de ikke også samtidig kan få lov til at bestemme over deres egen krop,« siger Özlem Cekic til b.dk.

Derimod ser Dansk Folkeparti ingen grund til at ændre på lovgivningen.

Følg Dagens.dk på Facebook - klik her og vær med

- Vi går ikke ind for at sætte aldersgrænsen ned. I dag har vi en lovgivning, der gør, at 15-årige kan få en abort med forældrenes tilladelse. Vi mener netop, det er vigtigt, at de her piger får snakket med deres forældre om det. Desuden er der jo allerede mulighed for, at yngre piger kan få en abort, uden forældrene ved det, hvis der for eksempel er nogle problemstillinger i familien, som gør, at forældrene ikke skal have det at vide," siger Dansk Folkepartis sundhedsordfører Liselott Blixt til b.dk.

En anden af formandens forslag går ud på at indføre en todelt abortgrænse ved henholdsvis 12. og 18. graviditetsuge, for at sikre fri abort til de gravide, der ved hjælp af fx fostervandsprøver opdager, at de skal have et svært misdannet barn, ifølge jp.dk.

 

Dagens Gossip