Forsøg: Region uddeler pjækkebøder til patienter

I begyndelsen af næste år vil to afdelinger i Region Midtjylland som de første i landet begynde at kræve et gebyr, hvis patienter udebliver fra deres aftaler uden et melde afbud, skriver Berlingske.

Der er tale om et forsøg, som går i gang efter flere års tilløb.

Tropper patienterne ikke op til aftalt tid, vanker der en bøde på formentlig omkring 500 kroner.

Formand for Danske Regioner og regionsrådet i Region Midtjylland, Bent Hansen (S), siger, at der på visse afdelinger er op til 10 procent af patienterne, der udebliver fra aftaler. Han ser frem til at få testet fordele og ulemper ved at indføre et gebyr.

- Når man trækker på noget, vi alle har været med til at betale, må der være en forpligtigelse til, at man i det mindste melder afbud, hvis man ikke kan komme, siger Bent Hansen ifølge Berlingske.

Sammen med bøderne bliver der indført flere forskellige måder at påminde patienter om deres aftaler. Det kan eksempelvis være via sms, e-mail eller brev.

Blandt andet Bispebjerg Hospital har haft gode resultater med at indføre en sms-ordning.

Lægeforeningen er dog ikke meget for idéen om et udeblivelsesgebyr.

- Der kan være situationer, hvor der rent faktisk er gode forklaringer på udeblivelsen, så gebyrer er ikke løsningen på alle problemer. Men når der er et politisk ønske om at introducere det, er det godt, at det bliver i form at et forsøgsprojekt, siger Mads Koch Hansen, formand for Lægeforeningen, til Berlingske.

/ritzau/

 

Dagens Gossip