Forsvarer: Anke af Levakovic-dom er ikke overraskende

For Bjørn Elmquist, der er forsvarer for Gimi Levakovic, kommer det ikke som nogen overraskelse, at Rigsadvokaten onsdag har besluttet, at man vil forsøge at få sagen for Højesteret.

- Det er jo ikke overraskende, når hans politiske chef har sagt, som han har gjort, siger advokaten til Ritzau med henvisning til, at justitsminister Søren Pind (V) på Facebook har skrevet, at sagen bør for Højesteret.

- Når det er sagt, så skal det nævnes, at Rigsadvokaten loyalt har orienteret mig og sendt mig et omfattende materiale.

Den 46-årige Gimi Levakovic, der har en lang stribe domme bag sig, blev i sidste uge idømt halvandet års fængsel i Østre Landsret for våbenbesiddelse og trusler, men han slap for den udvisning til Kroatien, som byretten tidligere havde dømt ham.

Østre Landsret havde flere begrundelser for, hvorfor Levakovic, der blev landskendt, da TV2 sendte en dokumentar om ham, ikke kan udvises.

Landsretten bemærker blandt andet, at anklagemyndigheden ikke har krævet ham udvist i tidligere sager, hvilket får Rigsadvokaten til at kalde sagen principiel.

- Man kan ikke idømme EU-borgere en betinget udvisning, så det bliver noget af det, som Højesteret skal tage stilling til, siger Bjørn Elmquist, der nu har 14 dage til at skrive til Procesbevillingsnævnet, som skal afgøre, om sagen overhovedet kan behandles i Højesteret.

Men forsvarsadvokaten vil formentlig også have Højesteret til at behandle andre dele af sagen.

- Jeg vil måske udvide ansøgningen, for hvorfor skulle det kun være udvisningsspørgsmålet, som Højesteret skal tage stilling til?

- Landsretten udvider også besiddelsesbegrebet og siger, at Levakovic var i besiddelse af en pistol, som lå i en taske i et aflåst værelse, hvor han ikke kunne komme til den. Han vidste ikke engang, hvor pistolen var. Kan han så være i besiddelse af den?

/ritzau/

 

Dagens Gossip