Forsvarer: Chat har intet med hackerangreb at gøre

Selv om en ung mand chattede om at få ulovlig adgang til vigtige registre, er det ikke bevis for, at han senere deltog i det hidtil alvorligste hackerangreb i Danmark.

I hackersagen i Retten på Frederiksberg har advokat Michael Juul Eriksen fredag forsøgt sten for sten at nedbryde grundlaget for tiltalen mod sin klient.

Den 21-årige mand har været varetægtsfængslet siden juni 2013.

I sin ternede skjorte sidder han i retslokalet og kigger gennem brillerne på sin forsvarer, der i næsten tre timer bag en pult taler til nævninger og dommere.

Emnet er begivenheder tilbage i 2012 - dengang statens it-leverandør CSC blev angrebet.

- Det er en 18-årig dreng, der sidder i Australien og chatter om natten. Han havde ikke forventet eller accepteret, at det skulle føre til det største hackerangreb i Danmark nogensinde, siger Michael Juul Eriksen.

Pointen er, at den unge chattede om en relativ primitiv metode til at dirke døren til politi- og andre registre op hos CSC. Nemlig ved at anvende brugernavne og passwords.

Ved det egentlige angreb - som begyndte et par måneder senere, og som stod på i flere måneder - var fremgangsmåden en helt anden.

- Der er brugt sindssygt meget komplicerede værktøjer, siger advokaten. Ved hackingen blev en sårbarhed i CSC's software udnyttet.

Også med andre argumenter forsøger advokaten at trække sin klient væk fra indbruddet, hvor der blev stjålet oplysninger fra blandt andet kriminalregistret, kørekortregistret og cpr-registret.

- Det eneste fællestræk er, at det er samme gerningssted, siger han om ligheder mellem chatten og det faktiske indbrud.

Men selv hvis retten mener, at chat og angreb hænger sammen, bør den 21-årige frikendes, lyder det fra forsvareren.

Der er nemlig ikke beviser for, at han vidste eller var med på, hvad det endte med. Han kan ikke gøres medansvarlig for, hvad en anden har gjort.

- Hvor i alverden ligger der bevismomenter for, at han har accepteret en sådan følge, udbryder advokaten.

Chatten blev gennemført med en, der kalder sig "My Evil Twin" - og denne person er identisk med den anden tiltalte i sagen, svenskeren Gottfrid Svartholm Warg, hævder anklagerne.

Til slut efter en udmattende dag i retten er der sagt nok. Hverken svenskeren eller danskeren ønsker at benytte sig af muligheden for at få det sidste ord, inden nævninger og dommere diskuterer, om de to er skyldige.

- Vi skal bruge nogle dage i de kommende uger på at votere, siger retsformanden, Kari Sørensen.

Afgørelsen ventes den 30. oktober.

/ritzau/