Forsvarer efter justitsmord: Også andre er dømt fejlagtigt

En førtidspensionist fra Odense er ikke den eneste, der er blevet dømt med urette.

Det mener advokat Niels Rex, der har forsvaret Claes Toft Rasmussen.

Onsdag har Rasmussen endeligt fået landsrettens ord for, at han blev udsat for et justitsmord, da han i 2004 og i 2005 blev dømt for et røveriforsøg.

Den 42-årige har flere domme for blandt andet tyveri bag sig. Han har haft et hårdt liv og har været stofmisbruger. For tiden lever han på gaden.

I sagen om det påståede røveriforsøg i en baggård i oktober 2004 troede politi, anklagemyndighed og domstole på den "pæne mand", som var kommet med det belastende udsagn - og som pegede anklagende på Rasmussen.

- Man troede på køkkenchefen, og så forsvandt den sunde skepsis, siger Niels Rex om køkkenchefen, som viste sig at være en løgner - og som selv har indrømmet og er dømt for falsk anmeldelse og falske forklaringer i byret og landsret.

Advokat Niels Rex er overbevist om, at også andre er blevet uretmæssigt dømt på grund af deres fortid.

- Det er et generelt problem i dansk ret, at man tillægger vidnebeviset alt for stor vægt. Og dette er ikke den eneste sag, siger Niels Rex.

Derimod har præsidenten for Retten i Odense tidligere udtalt, at justitsmord som sagen med Rasmussen er sjældne.

- Det er min opfattelse, at den foreliggende meget beklagelige situation er sjældent forekommende, har præsident Henrik Agersnap tidligere skrevet i en mail til Ritzau.

Der er formentlig intet retssamfund, som kan gardere sig 100 procent mod urigtige domfældelser, som bevidst planlægges, har præsidenten påpeget.

Både han og præsidenten for Østre Landsret, Bent Carlsen, mener, at sagen er en påmindelse om, at domstolene skal være meget omhyggelige, når de skal vurdere vidners troværdighed.

Ved landsrettens punktum onsdag er facit, at Claes Toft Rasmussen sad 14 måneder i fængsel for noget, han ikke havde gjort.

/ritzau/

 

Dagens Gossip