Forsvarer: Ingen beviser mod Levakovic i sag om våben

Dubio pro reo.

Dette latinske udtryk, der kan oversættes med, at tvivlen skal komme den tiltalte til gode, var omdrejningspunktet, da forsvareren for Gimi Levakovic, Bjørn Elmquist, tirsdag holdt sin afsluttende procedure i Østre Landsret.

Her står den berygtede kroatiske roma tiltalt for ulovlig våbenbesiddelse og grove trusler.

Ved en sammenkomst i Korsør medbragte han angiveligt en skarpladt pistol, og undervejs i grillfesten truede han - voldsomt påvirket af spiritus - med at "skyde jer alle sammen".

Ifølge flere vidneforklaringer blev pistolen gemt af vejen for ham under festen. Den blev fundet i et aflåst værelse, hvor den lå pakket ind i noget tøj i en taske.

- Man har taget dna-prøver på både pistol, magasiner og tøjet, den var pakket ind i, uden med sikkerhed at kunne finde min klients dna, siger Bjørn Elmquist i retten.

- Og hvis pistolen ikke er hans, så er truslerne jo også tomme, fortsætter han.

I Retten i Næstved blev Levakovic idømt fængsel i et år og tre måneder samt udvisning med indrejseforbud i 12 år. Det vil anklageren have hævet til fængsel i et år og seks måneder, blandt andet på grund af hans kriminelle fortid.

- Men 65 procent af de domme, som anklageren har læst op, drejer sig om færdselsforseelser, slår forsvarsadvokaten fast.

Han mener ikke, at Levakovics forbrydelse - hvis han bliver dømt - er alvorlig nok til at udvise ham.

Desuden er der hensynet til hans to mindreårige børn, som han alene har forældremyndighed over.

Hvis de ikke kan rejse med ham, vil de blive skilt fra deres far. Men det er endnu værre, hvis de får lov til at følges med ham til Kroatien.

- Romaer bliver diskrimineret mange steder i Europa - også i Kroatien. Her bliver romaer sat i specialklasser med mentalt handicappede børn, fordi de ikke kan tale sproget, siger Bjørn Elmquist.

Han mener heller ikke, at 46-årige Levakovic, der har boet i Danmark, siden han var to år gammel og ikke taler kroatisk, har en sådan tilknytning til Kroatien, at han kan udvises.

Dommen falder senere tirsdag.

/ritzau/

 

Dagens Gossip