Forsvarer kræver overlæge frikendt: Handlede i god tro

En 64-årig læge, der er tiltalt for millionbedrageri, skal frikendes, lyder det indledende kort og kontant i forsvarer Preben Kønigs procedure i Københavns Byret onsdag.

Overlægen er anklaget for at have bedraget Rigshospitalet for godt 2,6 millioner kroner, der var øremærket forskning, til at finansiere sit eget luksusforbrug.

Lægen nægter sig skyldig og har tidligere i retten forklaret, at pengene tilhørte ham. Og lægen "handlede i god tro", lyder det fra forsvareren.

Kønig påpeger blandt andet, at der har været kritik af hospitalernes forvaltning af forskningsmidler.

- Rigsrevisionen vurderer samlet, at hospitalernes forvaltning af forskningsmidler er kritisabel, siger forsvareren med henvisning til en rapport fra Rigsrevisionen.

- Et forhold, som tiltalte ikke har noget at gøre med, tilføjer han.

Det var omtale i Jyllands-Posten i 2013, der førte til politianmeldelser og en opstramning af reglerne for sundhedspersonales omgang med forskningsmidler. Herefter forsøgte Rigshospitalet ifølge Preben Kønig straks "at skubbe ansvaret fra sig".

- Der blev meget travlt ved den håndvask, siger han.

Misbruget er ifølge anklagemyndigheden sket gennem syv år fra august 2006 til april 2013. Her brugte lægen flere millioner kroner fra lægens private forskningskonto, hvor medicinalvirksomheden MSD havde indbetalt seks millioner til et forskningsprojekt.

Lægen har ifølge anklageskriftet brugt et Eurocard, som var tilknyttet kontoen, til sit ekstravagante forbrug på alt fra flyrejser til Rolex-ure og tøj fra Louis Vuitton.

Men forsvareren gør det klart, at der i forskningsmiljøet var en udbredt opfattelse af, at forskningsmidler tilhører forskerne selv.

- I forskermiljøet blev midlerne opfattet som egne penge, lyder det fra forsvareren.

Tidligere lød det fra anklager Per Justesen, at det synspunkt - at pengene var hans - "var han (lægen, red.) ganske alene med". Anklageren henviste til vidneudsagn fra flere af de vidner, der er blevet afhørt under retssagen.

Justesen kræver blandt andet, at overlægen bliver idømt mindst to års fængsel. Den 64-årige mand er tiltalt for groft bedrageri og underslæb, tjenestemisbrug samt databedrageri.

Der ventes dom i sagen i november.

/ritzau/

 

Dagens Gossip