Forsvarer: Terror-anklage mod kurdere må falde

Den humanitære folkeret gør, at 10 kurdiske mænd bør frifindes for at have indsamlet millioner af kroner til en terrororganisation.

Det siger en af mændenes forsvarere mandag i Københavns Byret. Her er kurderne tiltalt for at have indsamlet og formidlet i alt 140 millioner kroner til PKK, Kurdistans Arbejderparti.

- PKK deltager i en væbnet intern konflikt mod den tyrkiske stat, siger advokat Gert Dyrn i sin forsvarstale.

- Og under væbnede konflikter viger terrorlovene til fordel for den humanitære folkeret, siger advokaten.

PKK udøver altså ifølge forsvareren ikke som for eksempel Rote Armé Fraktion i Tyskland og andre grupper terror i form af bevidste angreb på civile.

En rammeafgørelse fra EU ligger til grund for de danske terrorbestemmelser i straffeloven. Og i afgørelsen siges det udtrykkeligt, at handlinger udført af væbnede styrker i en intern væbnet konflikt ikke skal retsforfølges som terror.

Under konflikten i det østlige Tyrkiet er 3000 landsbyer jævnet med jorden, og en halv million mennesker er blevet tvangsflyttet. Siden 1984 har cirka 30.000 mistet livet.

- Det kræver ganske vidtgående fortolkningsmæssige krumspring at undgå at betegne PKK som en væbnet styrke i en intern konflikt, siger Gert Dyrn.

Han henviser til, at PKK har militære faciliteter, at der foregår rekruttering, og at konflikten er intens.

Omvendt har anklagerne flere gange henvist til, at PKK står på blandt andet EU's terrorliste. Desuden har Østre Landsret tidligere i sagen om den kurdiske tv-station ROJ TV fastslået, at PKK faktisk er terrorister.

Men landsretten har ikke været grundig nok i sin afgørelse, mener forsvareren.

- Det er ufatteligt vigtigt, at I gør jer store anstrengelser for at undersøge, om PKK kan defineres som en væbnet styrke i en intern konflikt, siger han til nævninger og dommere.

Desuden er terrorlisterne kun vejledende, påpeger Gert Dyrn.

Byrettens afgørelse ventes en gang i oktober.

/ritzau/

 

Dagens Gossip