Forsvarer: Terrordømts udfald er middelalderlige

En række voldsomme og grove udsagn på Facebook fra en dansk-marokkaner i Brønshøj får ingen opbakning af hans forsvarer.

- Mansour har udtrykt sig på en måde, der fører tankerne tilbage til middelalderen, siger advokat Thorkild Høyer torsdag eftermiddag i Retten på Frederiksberg.

- Den slags tanker angribes bedst i det demokratiske rum, lyder det fra Sam Mansours forsvarer.

Han siger også, at den 54-årige har formuleret sig på en "dum måde" og er kommet med "vanvittige udtalelser" - men baggrunden er de frygtelige begivenheder i Mellemøsten med mange drab på civile.

Sam Mansour er fundet skyldig i at støtte terror, han har opfordret til drab på navngivne personer, og han har overtrådt straffelovens såkaldte racismeparagraf ved at true jøder.

Forsvareren protesterer dog imod anklagerens krav om fratagelse af Mansours danske statsborgerskab og udvisning.

Det vil være i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, hvis den 54-årige sendes til Marokko, fordi der er risiko for, at han udsættes for tortur, mener han.

- Vi hænger på ham så at sige, bemærker Thorkild Høyer.

- Det er vores forpligtelse som et civiliseret samfund ikke at udsætte ham for risiko for tortur, tilføjer han.

Netop fordi Mansour "kun" er fundet skyldig i ytrings-forbrydelser, skal straffen i øvrigt højst lyde på fængsel i et år, mener forsvareren.

Helt andre toner har lydt fra senioranklager Jakob Buch-Jepsen til spørgsmålet om udvisning og fratagelse af dansk statsborgerskab.

- Han bidrager med nul og niks til det danske samfund, har han sagt. Siden 1992 har han levet af overførselsindkomst.

- Han vil passe langt bedre ind i en islamisk stat, mener Buch-Jepsen.

I 2007 blev Sam Mansour ligeledes dømt for at støtte terrorisme.

- Den løftede pegefinger har han jo fået én gang, men det har ikke hjulpet, siger senioranklageren. Danmark risikerer at blive til grin, hvis han ikke udvises, mener han.

Nævningetingets afgørelse ventes sidst på eftermiddagen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip