Forsvarere forlanger frifindelse i sag om tvangsarbejde

En 53-årig mand og hans 36-årige søn skal frifindes ved Retten i Helsingør, hvor de står tiltalt for overtrædelse af straffelovens paragraf om menneskehandel til tvangsarbejde.

Det procederede forsvarene til de to tiltalte for onsdag eftermiddag.

De lægger blandt andet vægt på, at anklageskriftet i sagen, hvor de to tiltalte udover menneskehandel til tvangsarbejde også er tiltalt for åger og bedrageri, er upræcist hvad angår tidsperioder og konkrete situationer.

- Grunden til, at anklageskriftet ikke er bedre, er, at det ikke kan lade sig gøre at lave det bedre i den her sag, siger forsvarer Jesper Storm Thygesen, der repræsenterer den 53-årige far.

For to uger siden blev en 34-årig serbisk mand frifundet i en lignende sag med samme begrundelse.

Derfor har en dansk ret endnu ikke udstukket nogle mere generelle retningslinjer for, om udnyttelse af mennesker til tvangsarbejde falder ind under straffelovens paragraf for menneskehandel.

Skulle retten ikke vælge at frifinde de tiltalte med henvisning til et ufuldstændigt anklageskrift, så mener forsvarene stadigvæk ikke, der er tale om menneskehandel til tvangsarbejde.

- Det er ikke ulovlig tvang. De har selv tilbudt sig til arbejde, og de fleste af dem har også levet under bedre forhold end i Rumænien, siger Jesper Storm Thygesen.

Ifølge anklageskriftet har rumænerne boet i en garage til en villa i Helsingør. I garagen var der hverken vand, varme eller sanitetsforhold.

Derudover skulle de dagligt have arbejdet op til 20 timer mod en lovet månedsløn på 2500-5000 kroner.

I spørgsmålet om åger er tonen fra forsvarerne en anden.

- Jeg medgiver, at det ikke ser kønt ud, når man kører i en Lamborghini og har ansatte, der går til 3000 kroner om måneden, siger Jesper Storm Thygesen.

Forsvareren forlanger alligevel frifindelse, men skulle retten mene noget andet, henviser han til tidligere domme, hvorfor en straf ikke bør overstige de ni måneder, som de tiltalte har siddet varetægtsfængslet i.

Den 36-årige søn er også tiltalt for at have bedraget for 550.000 kroner, hvilket han har erkendt. Hans forsvarer, Ole Lauritzen, henviser til, at der for lignende sager er givet fra betinget domme til otte måneders fængsel.

Tidligere onsdag advokerede anklagemyndigheden for en fængselsstraf på ikke under 4,5 år til faren og fem år til sønnen.

En datter til den 53-årige mand er også tiltalt i sagen, men hendes sag bliver behandlet særskilt på et senere tidspunkt.

/ritzau/

 

Dagens Gossip