Forsvarere: Sosu'er skal frifindes for patientdrab.

Det er ifølge forsvarerne skudt langt over målet, når anklageren kræver to social- og sundhedsassistenter idømt tre måneders ubetinget fængsel for ved grov uagtsomhed at have været skyld i en 88-årig mands død på plejehjemmet Sifsgård i Aarhus.

Manden døde, da de to sosu'er i forening sprøjtede knuste piller ind i den svækkede og smerteramte patient, fordi han ikke ville synke dem på normal vis.

Den ene af sosu-assistenterne henvendte sig til en mere rutineret kollega for at få hjælp. Fejlagtigt fik hun den opfattelse, at det var o.k. at knuse pillerne og give dem intravenøst.

I retten er det tidligere under sagen kommet frem, at kollegaen derimod mente, at hun kunne knuse pillerne og blande dem op med saftevand eller yoghurt for at få patienten til nemmere at sluge dem.

Ifølge både forsvarer og anklager er det en dybt ulykkelig sag for alle parter. Men derfor er det ikke rimeligt, at de to kvinder gøres ansvarlige.

Karsten Isager, forsvarer for den 33-årige af de to tiltalte, mener, at hans klient er en skrøbelig og usikker sosu-assistent uden større erfaring, og som desuden lige var vendt tilbage til jobbet i en tyndtbemandet ferieperiode efter et længere syge- og barselsfravær.

- Samtidig var der på plejehjemmet et ledelsesvakuum, og min klient følte ikke, hun fik tilstrækkelig geninstruktion efter sit fravær.

- Hun var usikker og handlede ud fra anvisninger fra mere rutinerede kolleger, som hun opfattede som en ordre, siger forsvareren.

Han mener, at hans klient bør frifindes. Det samme mener den anden forsvarer, Henrik Garlik, om sin klient.

- Hun burde ikke have givet patienten sprøjten med pillerne. Men det er en efterrationalisering. I situationen fulgte hun de oplysninger, hun havde fået, sagde han.

Der afsiges dom på fredag.

/ritzau/

 

Dagens Gossip