Forsvaret forbereder sig på nye og stærkere fjender

Efter 10-15 års krig mod dårligt udrustede Taliban-krigere og somaliske pirater skal det danske forsvar omstilles til at kunne kæmpe mod en helt anden modstander, der er mere ligeværdig og har både kampvogne, artilleri og et effektivt luftvåben.

Sådan lyder meldingen fra den danske forsvarschef, Peter Bartram, i Jyllands-Posten fredag.

Forsvarschefen vil ikke sætte navn på fjenden, men han bekræfter, at man især har været aktiv i relation til den østlige del af Nato.

- Danmark var blandt de lande, der først stillede med kampfly, da de baltiske lande sidste år bad om hjælp, ligesom vi stillede med både soldater og kampvogne, da der var øvelse i Baltikum. Vi har også fly, der patruljerer i østersøområdet, ligesom vi har haft et antiminefartøj stationeret i Østersøen, siger Peter Bartram til avisen.

Fremover skal forsvaret kunne "det hele", for fjendebilledet har ændret sig på ny.

- I virkeligheden prøver vi at gå lidt tilbage til de gamle dyder med basale militære færdigheder, hvor hæren skal kunne kæmpe mod en modstander, der er langt mere kapabel, end det vi har været vant til, siger forsvarschefen til Jyllands-Posten.

Centerleder ved Center for Militære Studier ved Københavns Universitet Kristian Søby Kristensen er ikke i tvivl om, at forsvarets fokus er på Rusland.

- Ruslands rolle med at skabe ustabilitet i Østukraine og annekteringen af Krim har haft forsvarsmæssige konsekvenser for Danmark. Forsvaret har i højere grad fået fokus på territoriale krav og på en højere grad af afskrækkelse i forhold til Rusland, siger han til Jyllands-Posten.

Peter Bartram overvejer yderligere, hvordan Danmark bedre kan forsvare interesserne i Arktis med fly, droner og satellitter - og hvordan man med kort varsel kan sende tropper til Arktis.

/ritzau/

 

Dagens Gossip