Forsvaret holder øje med om danske soldater radikaliseres

De danske efterretningstjenester er opmærksomme på, at ansatte fra forsvaret kan anvende deres militære færdigheder til at kæmpe i konfliktzoner, ligesom de overvåger, om danske soldater bliver radikaliserede.

Det siger chefen for Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), Thomas Ahrenkiel, efter at det er kommet frem, at op mod 20 tidligere tyske soldater er rejst til Mellemøsten for at kæmpe for blandt andre den militante bevægelse Islamisk Stat.

- Derfor holder vi øje med, om der er nuværende eller tidligere ansatte fra det danske forsvar, der er rejst til konfliktzoner.

- Det er en del af vores opgaveløsning at være opmærksom på adfærd hos ansatte, herunder eksempelvis radikalisering, skriver han i en mail til Jyllands-Posten og tilføjer, at sådanne kan "udgøre en trussel" mod Danmark.

I Frankrig er det kommet frem, at 10 eks-soldater - herunder flere fra specialstyrkerne - i dag er blevet radikaliseret, mens en soldat fra Holland i 2014 fortalte, hvordan han opgav en karriere i hæren for at træne jihadister i Syrien.

Hverken FE eller PET ønsker dog at oplyse tal over mulige danske sager. PET siger kun, at man "følger problematikken tæt".

Terrorforsker Magnus Ranstorp fra den svenske forsvarshøjskole siger, at i det omfang, der overhovedet er nogle danske sager, vil det være et fåtal.

Dog er det noget, man skal tage alvorligt.

- Soldater er attraktive for Islamisk Stat at rekruttere, fordi de allerede har været i kamp og kan træne andre krigere i Syrien, ligesom de kender det vestlige militærs taktikker, siger han.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip