Forsvaret overvejer at købe kamptestede israelske våben

Forsvaret "påtænker" at købe våbensystemer fra israelske våbenproducenter til brug i bombningerne af Islamisk Stat (IS) i Irak.

Det fremgår af en aktindsigt, som Information har fået.

De pågældende våben er ifølge producenterne "kamptestede", og det er ifølge kritikere bekymrende.

For selvom det ikke er til at vide, hvor de forskellige våbensystemer er blevet afprøvet henne, frygter NGO'er og politikere, at det kan være i de palæstinensiske områder, eksempelvis i Gaza.

Ekspert i Israel-Palæstina-konflikten Leila Stockmarr, der netop har færdiggjort sin ph.d.-afhandling om den israelske våbenindustri, påpeger, at de fleste israelske våbenproducenter er storleverandører til det israelske forsvar.

- De israelske styrker opererer hovedsageligt i de palæstinensiske områder. Det er der, man bruger mest manpower og teknologi, siger hun til Information.

Det, at de israelske våben ofte er såkaldt combat proven, bliver set som et kvalitetsstempel, påpeger centerleder ved Center for Militære Studier på Københavns Universitet, Kristian Søby Kristensen.

- Det er klart, at våbensystemer er mere attraktive, når man kan se, at de har været brugt i en skarp situation. Det er også derfor, at fabrikanter skilter med det på deres hjemmeside, siger han til Information.

Han kalder det paradoksalt, når fabrikanterne både har stemplet våbnene combat proven og samtidigt skriver, at man leverer våben til de israelske styrker.

- For så bliver det pludseligt politisk, hvor man kan stille spørgsmål ved, hvorvidt det er moralsk at støtte en industri, som leverer våben til en stat, der foretager visse problematiske operationer, siger han til avisen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip