Forsvaret taber slag med ansatte om pensionspenge

Forsvaret skal betale 26 millioner kroner til op mod 1400 tidligere og nuværende medarbejdere i manglende pensionstillæg. Det blev afgjort ved en faglig voldgift tirsdag, skriver Politiken.

Fagforbundet HK Stat har ført sagen for de ansatte mod Forsvarets Personeltjeneste og Moderniseringsstyrelsen.

Voldgiften fastslog, at de mange lønmodtagere i perioden fra 2006 til 2011 er blevet snydt for pensionstillæg.

Sagen er en af de største af sin art og en triumf for lønmodtagerne, skriver Politiken. Omvendt er udfaldet af striden en nedtur for forsvaret og især for Moderniseringsstyrelsen, der varetager statens interesser som arbejdsgiver.

Styrelsen risikerer også at få en millionbod for at have brudt overenskomsten, konstaterer avisen.

- Med denne afgørelse skal de enkelte medarbejdere have efterbetalt pensionstillæg i størrelsesordenen 6000-65.000 kroner, alt efter hvor længe de har arbejdet i forsvaret, siger Thomas Lynge Madsen, konsulent i HK Stat, til Politiken.

Miseren tog sin begyndelse, da forsvaret i lighed med andre offentlige arbejdsgivere gik over til Ny Løn.

Ændringen af lønsystemet betød, at forsvaret måtte udbetale et "udligningstillæg" til medarbejdere, der fik mindre i løn end tidligere.

En kvik ansat ønskede at få at vide, om forsvaret så også skulle betale pensionsbidrag af udligningstillægget. Ja, lød svaret fra lønkontoret. Og det udløste et supplerende pensionsbidrag til 40 ansatte.

Men i efteråret 2012 viste det sig, at op mod 1400 ansatte havde krav på det særlige pensionstillæg. En udgift, der kunne løbe op i 36 millioner kroner. Og så blev udbetalingerne pludselig stoppet, beretter Politiken.

Forsvaret og Moderniseringsbestyrelsen begrundede stoppet med, at de ansatte slet ikke havde krav på et pensionstillæg.

- Jeg er pikeret over, at den statslige arbejdsgiver tilsyneladende greb ind i forsvarets lønadministration, fordi de opdagede, hvor stort et beløb der var tale om (36 millioner kroner, red.), siger Rita Bundgaard, formand for HK Stat, til Politiken.

/ritzau/

 

Dagens Gossip