Danmarks forsvar skal kunne klare en bred vifte af konflikter - fra Taliban og deres vejsidebomber til større og stærkere fjender.
Derfor handler Forsvarets omstilling og forberedelser ikke om specifikke lande, slår Værnsfælles Forsvarskommando fast i kølvandet på en artikel i Jyllands-Posten, der ifølge forsvaret kan give indtryk af, at særligt Rusland har fået det danske forsvar til at tage nye skridt.
- Af interviewet med forsvarschefen og en række eksperter i Jyllands-Posten 13. marts kan man få det indtryk, at forsvaret er i gang med at forberede sig på en mulig konflikt med Rusland eller på at skulle forsvare Kongerigets arktiske område. Det er ikke tilfældet, skriver forsvaret i en pressemeddelelse.
Samme pointe understreger forsvarschef general Peter Bartram.
- Den omstilling, vi er i gang med, handler ikke om konkrete lande. Omstillingen skal ruste forsvaret til bedre at kunne håndtere flere typer af konflikter, end vi kan i dag, siger han i en skriftlig kommentar.
I et interview med Jyllands-Posten peger forsvarschefen på, at fjendebilledet har ændret sig.
Efter 10-15 års krig mod dårligt udrustede Taliban-krigere og somaliske pirater skal det danske forsvar omstilles til at kunne kæmpe mod en helt anden modstander, der er mere ligeværdig og har både kampvogne, artilleri og et effektivt luftvåben, lyder det.
I artiklen afviser Peter Bartram at sætte navn på fjenden, men han bekræfter, at man især har været aktiv i relation til den østlige del af Nato.
Samtidig siger centerleder ved Center for Militære Studier ved Københavns Universitet Kristian Søby Kristensen, at han ikke er i tvivl om, at forsvarets fokus er på Rusland.
Forsvarschefen understreger dog, at der ikke er en specifik fjende på radaren.
- De seneste mange år har vi fokuseret vores ressourcer og uddannelse på at understøtte de store missioner i fortrinsvis Irak og Afghanistan. Nu arbejder vi på at geare forsvaret, så vores taktikker, enheder og materiel gør, at vi er bedre forberedte på og klar til at håndtere også andre eventuelle trusler og opgaver, som måtte opstå, siger Peter Bartram.
/ritzau/