Forsvarets biler mangler reservedele og holder stille

Forsvaret mangler i øjeblikket en indkøbsaftale på reservedelsområdet, og det betyder, at ikke alle biler kan repareres, når de får en større eller mindre defekt. I stedet må bilerne blive i garagen og forsvaret finde på andre løsninger.

Det oplyser pressechef i Forsvarets Materieltjeneste, René Gyldensten, til Ritzau.

- Det er ikke en generel ting, at biler ikke bliver repareret i forsvaret. Der er tale om kategori 5-køretøjer, som er de administrative køretøjer. Det vil sige de køretøjer, der bliver brugt til at transportere materiale indenlandsk.

- Det er varevogne og almindelige personvogne. Det er dem, som bliver nedprioriteret, fordi vi godt kan undvære dem, omorganisere dem eller flytte materiel på anden vis, siger René Gyldensten.

Han kan dog ikke oplyse, hvor mange biler, der i øjeblikket holder stille, men han understreger, at der bliver repareret alt, der er nødvendigt for at kunne løse opgaverne.

Spørgsmål: Det kører alligevel rundt på trods af, at man har flere ukampdygtige kategori 5-køretøjer. Har man så ikke bare for mange køretøjer i den kategori?

- Det kan man sige. Kan man undvære én bil? Det kan man måske nok. Kan man undvære 10? Det er muligt. Det kan fungere, men faktum er, vi puljer nogle af de ting, som skal flyttes. Men i længden vil det være uhensigtsmæssigt at mangle de biler, som står stille nu.

- Nogle af de biler, som holder stille, mangler bare et viskerblad, og det kan man så ikke lige få købt ind, fordi man ikke har en rammeaftale. Altså bilerne står ikke og mangler en motor. Det er småting, som spiller ind. Jeg vil mene, vi overordnet set har brug for den bilpark, vi råder over, siger René Gyldensten.

Hjemmeværnet er blandt dem, der mærker, at der skal prioriteres skarpere, når de funktionsduelige biler skal fordeles til opgaverne. Det siger chefen for logistik i Hjemmeværnskommandoen, Poul Gordon Nielsen, til DR Syd.

- Alle køretøjer, der har et vedligeholdelsesbehov, bliver diskuteret igennem og prioriteret, og så bliver det besluttet, hvilke der kan repareres, og hvilke der må blive i garagen, siger han.

Biler der bruges til militære operationer og beredskabskøretøjer er ikke omfattet af indkøbsstoppet.

/ritzau/

 

Dagens Gossip