Forsvarets milliardkøb af pansrede vogne er forsinket

Forsvaret skulle efter planen have indgået en aftale om indkøb af nye pansrede mandskabsvogne for milliarder i sommeren 2014.

Men nu viser det sig, at indkøbet bliver op til et år forsinket, skriver Ingeniøren.

I 2012 udsendte Forsvaret et udbud på mellem 206 og 450 pansrede mandskabsvogne, som skal erstatte hærens snart 50 år gamle såkaldte M113-vogne. Kontrakten vil sikre leverandøren op mod fem milliarder kroner.

Kontrakten skulle ifølge Forsvarets officielle tidsplan indgås med en leverandør i løbet af første halvår 2014. Men i en e-mail til Ingeniøren oplyser Forsvarets Materieltjeneste, at man forventer at indgå kontrakten "hurtigst muligt, men forventeligt i første halvår 2015".

Tre forskellige bæltekøretøjer samt to hjulkøretøjer fra fem prækvalificerede producenter er fortsat med i kampen om at levere de nye kampvogne.

Ifølge militæranalytiker og major Rune Hoffmann fra Center for Militære Studier ved Københavns Universitet vil beskyttelse af personel have en afgørende faktor i Forsvarets endelige valg.

- I forhold til de 50 år gamle M113 bliver der i dag lagt større vægt på beskyttelsen af personellet. Under den kolde krig forberedte vi os på territorialforsvar af Danmark. Dengang var personbeskyttelse ikke det, man tænkte mest på. Men i de internationale missioner, vi har set gennem de seneste årtier, har der været øget fokus på beskyttelsen af soldaterne, siger han til Ingeniøren.

/ritzau/

 

Dagens Gossip