Forsvarsadvokater tordner mod forbud mod internetadgang

Fra mandag 1. august må landets forsvarsadvokater ikke længere medtage telefoner og computere med adgang til internettet, når de skal tale med deres klienter i fængsler og arresthuse.

Det vil være en betydelig forringelse af advokaternes arbejdsmuligheder, lyder det fra forsvarsadvokat Michael Juul Eriksen.

- Problemet er, at det er et meget vigtigt redskab for en forsvarsadvokat, både fordi det er i arresten, at man holder møder med sine klienter, og fordi retsmøder om eventuel forlængelse af varetægtsfængsling ofte foregår via videolink fra arresten, siger Michael Juul Eriksen.

Når en person er varetægtsfængslet, skal en dommer ved udløbet af fængslingen tage stilling til, om den sigtede fortsat skal være fængslet.

Det foregår ofte ved et videolink fra arresthusene, hvor den sigtede og dennes forsvarer medvirker.

Men hvis forsvarsadvokaten ikke har adgang til sagens akter elektronisk eller til sin egen opdaterede kalender, vil det ifølge Michael Juul Eriksen besværliggøre arbejdet i urimelig grad.

Og han frygter, det er ikke kun forsvarsadvokaterne, der vil lide under de strammere regler.

- Hele retssystemet vil blive ramt. Mange forsvarere vil protestere mod, at forlængelser foregår via arresten, når de ikke længere kan være online.

- Så systemet vil blive bombet mange år tilbage til den tid, hvor politiet skulle bruge ressourcer på at fragte klienterne frem til de respektive retter, hvor møderne så skal foregå, siger Michael Juul Eriksen.

Også Retspolitisk Forening er utilfreds med de nye regler og har sendt et åbent brev til justitsminister Søren Pind (V) og Folketingets Retsudvalg.

- Forsvarsadvokaters manglende mulighed for at medtage mobiltelefon eller computer med internetadgang er en klar svækkelse af forsvarets arbejde og vil stille advokaterne og deres klienter i en langt mere ugunstig position end anklagemyndigheden, siger formand for Retspolitisk Forening Bjørn Elmquist.

/ritzau/

 

Dagens Gossip