Hele Forsvaret er ved at kollapse, siger formanden for Forsvarets største fagforening Centralforeningen for Stampersonel, Jesper K. Hansen.
Politikerne skal tage sig sammen og prioritere bedre, siger formanden for de menige soldater i Hærens Konstabel- og Korporalforening (HKKF), Flemming Vinther.
Men forsvarschefen, general Peter Bartram, afviser, at det står helt så slemt til.
- Man kan ud fra dagens mediebillede få det indtryk, at Forsvaret er ved at kollapse. Det er bestemt ikke tilfældet. Forsvaret løser sine opgaver og udfordringer godt og professionelt, både ude og hjemme, siger han i en skriftlig kommentar til Ritzau.
- Men det hører med til billedet, at Forsvaret i lange perioder har trukket store veksler på personel og materiel på grund af vores internationale engagementer.
- Det har blandt andet medført justeringer i vores internationale udsendelser, ligesom vi ser på andre tiltag, der sigter mod at skabe bedre sammenhæng mellem mål og midler inden for den ramme, der er givet os, siger Bartram.
Meldingerne kommer, efter at Politiken har gennemgået Forsvarets budgetter, og det viser, at Forsvaret mangler 15 milliarder kroner til indkøb af nyt udstyr, deriblandt kampfly.
Danmarks ambassadør i Indien, Peter Taksøe-Jensen, skal inden 1. maj 2016 lave en udredning til regeringen af en sammenhængende dansk udenrigspolitik, som sammentænker udenrigs-, sikkerheds-, forsvars- og handelspolitik.
Det skal han i jobbet som regeringens nye udenrigsgransker. Og den udredning kan ifølge forsvarschefen få betydning for Forsvarets fremtid.
- Ambitionsniveauet og Forsvarets samlede budget er naturligvis en politisk afgørelse. Det er mit indtryk, at regeringens initiativ med ambassadør Peter Taksøe-Jensens udredning skal skabe et bedre grundlag for sådanne overvejelser.
- Samtidig har jeg noteret mig, at flere lande omkring os har øget deres forsvarsbudgetter i overensstemmelse med de politiske erklæringer på Nato-topmødet i Wales, siger Bartram.
Han henviser til topmødet i september sidste år, hvor lederne tog hinanden i ed på, at alle Nato-lande skal sigte mod at bruge to procent af deres bruttonationalprodukt om ti år.
/ritzau/