Forsvarschef erkender problemer med utilfredse soldater

Otte ud af ti af Forsvarets officerer mistrives til en vis grad på deres arbejdsplads. Det skyldes to ting - en høj grad af mistillid til Forsvarets ledelse og spændet mellem politikernes ønsker og den virkelighed, som officererne befinder sig i.

Det viser en ny undersøgelse fra officerernes fagforening, HOD. Men selvom målingen er ny, er problemet det bestemt ikke, lyder det fra forsvarschef Peter Bartram.

-Forholdet og udfordringerne er ikke nye. Det har vi jo kendt til et stykke tid. Vi har taget forskellige tiltag, men det ændrer ikke ved, at vi åbenbart ikke har fjernet problemet, siger han til Ritzau.

Af de tiltag og justeringer, som Forsvaret har foretaget sig, nævner Bartram blandt andet, at man har mindsket belastningen på ansatte, der uddanner sig.

- Der har været for mange hensyn at balancere – mellem deres familie, arbejde og så uddannelse. Det har vi forsøgt at justere. Men vi har ikke fjernet problemet, siger Peter Bartram og tilføjer:

- Derfor har jeg nu haft en chefkonference i den forgangne uge. Vi vil have lavet en hurtig handleplan, således at vi kan finde de mest centrale årsager til problemet og finde ud af, hvilke tiltag der skal tages i brug.

Mikkel Vedby Rasmussen, professor ved Institut for Statskundskab, mener, at officerernes frustration bunder i, at de føler, at deres kompetencer og viden ikke bliver brugt tilstrækkeligt, samtidig med, at der mangler en klar retning fra ledelsen.

- Jeg tror ikke, at der er nogen tvivl om, at officerskorpset er dybt frustreret. De er frustreret, fordi der sker forandringer og de føler, at der mangler en klar retning.

- Det er sikkerhedspolitiske forandringer. Hvilken retning skal vi gå? Det er et grundlæggende spørgsmål fra enhver medarbejder, men officerer har måske i højere grad brug for en retning, siger Mikkel Vedby Rasmussen.

Forsvarschefen er uenig. Selvom der er sket forandringer efter indsatsen i Irak og Afghanistan, er der stadig udstukket en klar retning.

- Vi mangler ikke en retning. Men efter at have ydet en klasseindsats i nogle niche-operationer som eksempelvis indsatsen mod pirateri og oprørsbekæmpelse i Irak og Afghanistan, skal vi kunne en bredere vifte af operationer.

- Derfor er værnene i gang med at omstille sig for at kunne meget mere, lyder svaret fra forsvarschefen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip