Forsvarskommandoen er nedlagt: Her er det nye navn

Forsvarets ledelse er onsdag overgået til ny organisation. Væk er Forsvarskommandoen og de tre operative kommandoer, mens Værnsfælles Forsvarskommando, VFK, nu er oprettet.

1. oktober er store reorganiseringsdag, og ændringerne er den største omlægning af Forsvarets øverste ledelse i nyere tid og sker som følge af den aftale om reorganisering af ledelsen af forsvaret, der blev indgået 10. april.

- Jeg ser frem til at komme i gang med arbejdet i den nye Værnsfælles Forsvarskommando, siger forsvarschef general Peter Bartram i en pressemeddelelse.

Ændringen betyder også, at Hærens Operative Kommando, Søværnets Operative Kommando og Flyvertaktisk Kommando nedlægges som selvstændige myndigheder. HOK, SOK og FTK er dermed væk, og i stedet oprettes tre værnstabe i Værnsfælles Forsvarskommando.

Når værnstabene er ude til for eksempel redningsaktioner, vil de i fremtiden betegnes Forsvarets Operationscenter-Redningscentralen, FRC.

Forsvarschefen har fortsat ansvaret for at opstille, uddanne og indsætte styrker og enheder og for den militærfaglige rådgivning til forsvarsministeren og det politiske niveau i øvrigt.

- Den nye ledelsesstruktur vil ændre en lang række beslutningsprocesser. Men vi vil fortsat kunne opretholde den særlige faglighed, der er i det enkelte værn, og samtidig tror jeg, at vi kan styrke den tværgående forståelse, siger Peter Bartram.

Værnsfælles Forsvarskommando vil trinvis komme på plads over de næste måneder blandt andet med flytning af marinestaben fra Aarhus til Karup.

Værnsfælles Forsvarskommando består af syv stabe og kommandoer og er placeret i København, Karup, Aalborg og Nuuk. Forsvarschef general Peter Bartram er chef for den Værnsfælles Forsvarskommando, mens generalløjtnant Per Ludvigsen er tiltrådt en nyoprettet stilling som viceforsvarschef.

Samtidig med ændringerne i den militære del af Forsvarets ledelse sker der også en reorganisering af Forsvarsministeriet, og der oprettes en række nye styrelser.

/ritzau/

 

Dagens Gossip