Forsvarsminister indsat som Zambias nye præsident

Zambias forsvarsminister Edgar Lungu fra det regerende parti Patriotisk Front har vundet landets præsidentvalg knebent med 48,33 procent mod 46,67 procent til rivalen Hakainde Hichilema.

Præsidentvalget, der blev indledt tirsdag, strakte sig over flere dage, og der er blevet fremsat beskyldninger om valgsvindel mod Lungu, som blev indsat i præsidentembedet i weekenden.

Den tidligere præsident Michael Sata døde i oktober, 77 år. Derefter blev landet regeret af den hvide vicepræsident Guy Scott, som ikke havde ret til at opstille ved præsidentvalget, da hans forældre ikke blev født i Zambia.

Under valgkampen kom det til en bitter magtkamp i det regerende parti mellem en Scott-fraktion og en Lungu-fraktion.

Den 58-årige Lungu, der kalder sig "en almindelig zambier med en ydmyg baggrund", fik demonstreret sin kampvilje under opgøret, som han gik sejrrigt ud af.

Han er kun valgt for den resterende del af Satas embedsperiode - halvandet år.

- Lungu er en teamplayer, som ikke ser ned på andre, og som ikke tror, at han ved det hele selv, siger en politisk analytiker ved Zambias universitet, Alex Ng'oma, som siger, at Lungu er populær i store dele af den 13 millioner store befolkning.

Lungu har lovet politisk stabilitet og en fortsættelse af Satas programmer, der indebærer øgede skatter til landets kobberminer, selv om disse er trængt af faldende indtægter.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip