Forsvarsministeren åbner for flere penge til Forsvaret

admin

424 uger siden

|

25/05/2016

Dagens topnyheder

Selv om regeringen hidtil officielt ikke har villet forholde sig til tanken om at tilføre Forsvaret flere penge i forbindelse med næste års forhandlinger om et nyt forsvarsforlig, så åbnede Forsvarsminister Peter Christensen (V) onsdag lidt op for posen.

I hvert fald var han ikke helt bleg ved tanken, da han på en høring om indkøbet af nye kampfly blev spurgt til sin holdning til at udvide Forsvarets økonomiske rammer i fremtiden.

- Det kan jeg ikke afvise. Det må bero på den sikkerhedssituation, man står i, sagde han.

Sikkerhedssituationen i verden har ifølge Peter Christensen ændret sig til det værre siden man i 2008 valgte at beskære Forsvarets budgetter, men det kan der rettes op på, lod ministeren forstå:

- Jeg mener, at det må afhænge af, hvilke opgaver, vi skal løse. Så jeg kunne ikke drømme om at sige, at uanset, hvad det er for trusler Danmark vil stå over for, så vil vi aldrig være med til at give flere penge til Forsvaret.

- Alt andet ville jo ikke være at tage vare på Danmark, siger ministeren.

På onsdagens høring blev ministeren af forsvarsordførerne fra Folketingets partier også spurgt til muligheden for at skrue enten op eller ned for antallet af fly, som Danmark skal købe.

Og mens ministeren erkendte at flere fly ville give Forsvaret en "øget robusthed", så afviste han prompte, at Danmark vil kunne klare sig med færre fly.

For det fremgår allerede af en såkaldt dimensioneringsrapport, hvor antallet af fly er blevet vurderet, at med 27 fly vil der i spidsbelastede situationer være opgaver, som Danmark ikke vil kunne løse.

Vælger man alligevel færre fly vil det desuden ikke nytte det store at nøjes med et enkelt fly færre, sagde ministeren.

- Det er ikke sådan, at man med et fly mere kan deltage i en mission mere. Det kommer i trapper. Og det samme den anden vej. Hvis man vil skære et fly, og det vil jeg ikke anbefale, så kan man lige så godt skære flere, sagde ministeren.

Partierne bag forsvarsforliget diskuterer i den kommende tid, om man skal følge regeringens anbefaling om at købe 27 fly fra den amerikanske producent.

Der er ikke en formel bagkant for, hvornår de skal nå frem til enighed.

/ritzau/