Forsvundet AirAsia-fly måtte ikke flyve om søndagen

Det AirAsia-fly, der i søndags styrtede ned i havet ud for Borneo, burde ikke have været i luften.

Lavprisselskabet AirAsia havde nemlig slet ikke tilladelse til at flyve på ruten mellem Indonesiens næststørste by, Surabaya, og Singapore om søndagen, hvor ulykken skete, oplyser det indonesiske transportministerium.

- Problemet er, at selskabet har overtrådt tidsplanen i den udstedte rutetilladelse, siger generaldirektør for lufttransport Djoko Murjatmodjo til nyhedsbureauet AFP.

De indonesiske myndigheder har derfor suspenderet AirAsias tilladelse til at flyve på ruten, mens undersøgelserne af flystyrtet står på, oplyser Djoko Murjatmodjo.

Ifølge nyhedsbureauet DPA havde AirAsia ifølge tilladelsen lov til at flyve mellem Surabaya og Singapore mandag, tirsdag, torsdag og lørdag, men altså ikke søndag.

I en erklæring fra transportministeriet lyder det samtidig, at AirAsia ikke havde bedt myndighederne om ændringer i tidsplanen.

Der var 162 om bord i flyet, da AirAsia-flyet Flight 8501 tidligt søndag forsvandt over Java-havet sydvest for øen Borneo under flyvningen mellem Indonesien og Singapore.

Lige inden havde piloterne anmodet om tilladelse til at flyve en smule højere for at undgå et uvejr på ruten.

Eftersøgningshold leder fortsat efter vragdele og omkomne fra flyet, der var af typen Airbus A320-200.

Indtil nu er 30 lig bjærget. Lørdag morgen dansk tid oplyser de indonesiske myndigheder desuden, at der er fundet to "store objekter" på 30 meters dybde i Javahavet.

/ritzau/

 

Dagens Gossip