Fortsat stor kløft i forhandlinger om Irans atomprogram

Den afgørende fase i forhandlingerne i Wien om Irans atomprogram blev fredag aften intensiveret, da USA's udenrigsminister, John Kerry, overraskende aflyste at flyve til Paris og i stedet blev i den østrigske hovedstad for at mødes med den iranske udenrigsminister, Mohammad Javad Zarif.

Zarif skulle have været i Teheran for at drøfte slutfasen i forhandlingerne med de iranske ledere.

- Kerry har udsat sin afrejse for at bidrage til drøftelserne med Zarif, siger den amerikanske udenrigsministers talsmand, Jen Psaki, inden de to ministre gik ind til et møde, som strakte sig over to timer.

- Vi har endnu ikke besluttet, hvornår vi tager af sted. Men vi bliver i Wien natten over.

Zarif sagde, at han ikke ville tage til Teheran til "konsultationer," fordi der i Wien ikke var blevet fremlagt forslag fra stormagterne, som var værd at tage til Teheran for.

Storbritanniens udenrigsminister, Philip Hammond, sagde inden møderne mellem Kerry og hans iranske modpart, at der mangler meget, hvis parterne skal nå til enighed, inden tidsfristen for forhandlingerne udløber mandag.

Den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, siger, at "alle elementer er på plads, for at der kan indgåes et kompromis".

- Alle elementerne til en aftale er allerede på bordet, og diplomaternes opgave er nu at få sat en pakkeaftale sammen på den rigtige måde, siger Lavrov og tilføjer, at han venter et kompromis, hvor alles interesser bliver behandlet på en afbalanceret måde.

Der var imidlertid også mange tegn på dyb uenighed.

Det Internationale Atomenergiagentur, IAEA, siger, at iranerne stadig skylder forklaringer på flere områder, og EU har beklaget manglende fremskridt "i forbindelse med de mulige militære dimensioner," ved Irans atomprogram.

IAEA's chef, Yukiya Amano, siger, at Iran under forhandlingerne ikke har kunnet give overbevisende forklaringer på, at det ikke arbejder med at udvikle atomvåben.

Hvis det lykkes at få en aftale på plads vil det være en historisk afslutning på en af det 21. århundreds største geopolitiske udfordringer, og det vil dæmpe frygten for et fremtidigt atombevæbnet Iran og en mulig krig mellem Iran og Vesten.

/ritzau/Reuters

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip