Foto viser påstået syrienkriger med våben foran IS-flag

admin

426 uger siden

|

18/05/2016

Dagens topnyheder

Der er nu for alvor taget hul på den første danske retssag mod en formodet syrienkriger.

Her er en 24-årig dansktyrker tiltalt for at have ladet sig hverve af Islamisk Stat (IS), og under anklager Natalja Lindbergs forelæggelse af sagen i Retten i Glostrup kom der onsdag nye oplysninger frem.

Blandt andet skal politiet i forbindelse med den tiltaltes anholdelse i marts 2015 have konfiskeret en hvid iPhone fra ham. Her lå et billede af den 24-årige, der bærer et stort maskingevær i hver hånd, mens han står foran et sort IS-flag.

På telefonen lå også en flybillet til Istanbul med afgang 18. marts.

- Politiet gjorde den tiltalte bekendt med, at man troede, at han ville tage til Syrien for at kæmpe med IS. Samtalen førte til, at man fortalte, at hans pas var taget, siger anklageren. Den tiltalte blev også anholdt 18. marts.

En dag tidligere var den 24-årige blevet stoppet i sin bil af en politimand. I bilen havde den tiltalte 21.437 kroner. Penge, som han tiltales for at ville give til IS.

I en skriftlig samtale, der onsdag blev vist i retten, indgår pengene også.

- Jeg ku ikke tage mere end 20 med mig, skriver den tiltalte i en besked til en af sine bekendte. Beskeden er sendt 12. marts 2015.

I forbindelse med den tiltaltes pasinddragelse skal han selv have nævnt sine planer om at tage til Syrien. Det fortæller vicestatsadvokat Anders Riisager.

- Tiltalte fortalte, at det var korrekt, at han havde været i Syrien for at kæmpe for IS, og at han agtede at tage til Syrien igen. Han sagde også, at mange ville få hovedpine, hvis hans pas blev taget, lyder det onsdag fra Anders Riisager.

Den tiltalte har senere afvist, at han skulle have sagt dette.

Onsdag er tredje dag i sagen mod den 24-årige mand. Og det er første dag, hvor terrortilslutning er på programmet. De første to dage har retten taget stilling til en række andre forhold om blandt andet trusler og brandstiftelse.

I onsdagens forelæggelse blev det også slået fast, at anklageren har tænkt sig at bruge lækkede IS-dokumenter som en del af sin bevisførelse.

Helt op til 22.000 dokumenter, navne, adresser og telefonnumre på IS-medlemmer skal være blevet overdraget til Sky News, og her optræder angiveligt også en række danske IS-krigere.

/ritzau/