Fotograf og Wikimedia skændes om abe-selfie: "Aben har copyright"

Da fotografen David Slater i 2011 var på opgave i Indonesien, blev hans udstyr kapret af en flok makakaber.

- De var meget frække og hoppede rundt på mit udstyr, og det så ud som om, at de allerede poserede for kameraet, da én klikkede på knappen. Lyden fangede hans opmærksomhed, og han blev ved med at trykke på den. Først skræmte det de andre væk, men de kom hurtigt tilbage - det var utroligt at se.

Læs også: Video: Abe tog mands telefon og slog hans kæreste 

- Han må have taget hundredevis af billeder, da jeg fik mit kamera tilbage, men ikke mange var i fokus. Det havde han tydeligvis ikke styr på endnu, sagde David Slater dengang ifølge telegraph.co.uk.

Et enkelt pletskud blev det dog til, et selfie af den grinende abe. Og det billede er nu centrum for en strid mellem David Slaters og Wikimedia, Wikipedias billeddel, hvor man gratis kan tage billeder fra.

Slaters ønsker, at de fjerner billedet, da han mener at have rettighederne til det. Men Wikimedia mener, at aben har rettighederne, da den selv tog billedet - og dermed er det allemandseje.

Læs også: Hjerteskærende: Abe beskytter sin døende kæreste

- Den rejse kostede mig omkring 2000 pund (18.700 kr. red.) for det abefoto. For ikke at nævne det udstyr til 5000 pund (knap 47.000 kroner, red), som jeg havde med, forsikringen, computerudstyret, som jeg bruger til at behandle billedet. Fotografi er en dyr profession, som er trængt. de tager vores levebrød fra os, siger Slaters.

 

Dagens Gossip