Fra mareridt til drøm på Roskilde Festival

Hendes lange hår hænger i ned foran ansigtet og klædt i sorte bukser, sort trøje og sort læderjakke, kan den svenske sangerinde Lykke Li sagtens forsvinde i mængden på Roskilde Festival, hvor hun optræder torsdag aften.

Backstage bliver hun bedt om at vise sit adgangspas af vagterne, der ikke kan genkende hende. Men der er også meget lidt ved sangerinden, der signalerer, at vi her har med en kvinde at gøre, der kan samle tusindvis af mennesker på Danmarks største festival.

Hun ser skrøbelig ud. Når man får øjenkontakt med hende, kigger hun intenst, men hendes stemme, der har forført de mange fans med hits som "I Follow Rivers" og "Little Bit", er afdæmpet og med perfekt amerikansk accent, mens hun beskriver, hvordan det er at spille på Roskilde.

- Det er en stor ære, det er en legendarisk rock'n'roll-festival, og jeg har spillet nogle fantastiske shows her. Jeg er taknemmelig for, at jeg er her igen, siger Lykke Li, der spillede sin første Roskilde-koncert tilbage i 2008.

- Jeg kan huske den første gang, jeg spillede her. Jeg var slet ikke forberedt på hvor stort, det var. Alt var helt perfekt, og jeg havde et øjeblik, hvor jeg stoppede op og tænkte "nu udlever jeg virkelig min drøm". Det var en vild følelse, fortæller hun.

Hvordan hun har udviklet sig, siden hun dengang stod på scenen på Roskilde, mener hun ikke, hun kan svare på.

- Jeg laver min musik, og så kommer jeg videre. Det er ikke mit job at tale om, hvordan jeg udvikler mig. Jeg er bare mig. Jeg følger mine instinkter. Jeg kan ikke anmelde min egen musik, siger hun og uddyber:

- Det vigtigste for mig er, at det er ægte. At jeg er så ægte, sandfærdig og nøgen som muligt, så jeg ikke kan gemme mig mellem tricks og smarte produktioner. Jeg gør det kun for mig selv, siger hun.

Lykke Li udkom i maj med albummet "I Never Learn". Albummet, der er sangerindens ærlige beskrivelse af et meget svært brud med en kæreste, var længe undervejs.

- Jeg var virkelig nødt til at lave dette album for at komme videre og at overleve som kvinde. Jeg sad fast. Og derfor er det her album så vigtigt for mig.

- Men det var et mareridt at lave det. Jeg var to eller tre år om det. Det er så svært at arbejde så længe med noget og stadig føle, at man ikke er tilfreds. Jeg sov ikke, jeg blev ved med at skifte producere, smed det, vi lavede ud og begyndte forfra igen. Til sidst kunne jeg fysisk ikke mere, fortæller hun.

Men når hun står foran publikum og giver de svære sange liv, giver det pludselig mening.

- Det er en fantastisk følelse at kunne mærke, at sangene også betyder noget for andre. Normalt kan jeg faktisk ikke lide at være på turné, men for første gang nyder jeg det virkelig, siger hun.

Lykke Li spiller på Roskilde Festival torsdag aften klokken 20.30.

Newspaq

 

Dagens Gossip