Fradrag forgylder arbejdere fra udlandet

2400 kroner om måneden.

Så billigt kan en pendler slippe i skat, hvis han arbejder i København og kører hjem til familien i Krakow i Polen tre gange om måneden. Det viser nye beregninger fra Avisen.dk.

- Hvis du laver tre weekendture på en måned, så bliver du så godt som skattefri. Det er ikke helt rimeligt, siger Gunde Odgaard, der er sekretariatsleder i Bygge-, Anlægs- og Trækartellet (BAT-kartellet), til Avisen.dk.

Fagforeningsmanden, De Konservative og Enhedslisten mener, at konsekvensen af de høje danske skattefradrag er social dumping.

- Når udenlandske arbejdere forhandler løn, forhandler de om, hvad de får i hånden. På den måde bliver fradragene en del af lønpakken. Det har en løntrykkende effekt, siger sekretariatslederen.

Og det er ikke bare arbejdere med østeuropæisk bopæl, der kan trække tusindvis af kroner fra i skat.

Ifølge Avisen.dk's beregninger får en pendler med job i København og familie i Sundsvall i Sverige en skatteregning på 4200 kroner om måneden, hvis hun kører hjem tre gange.

Beregningerne, der er lavet i samarbejde med to danske skatteeksperter, er baseret på, at pendlerne får et kørselsfradrag og et fradrag for dobbelt husførelse.

Den polske pendler fra før får 15.700 kroner i hånden om måneden. Hans løn er 18.100 kroner, hvilket ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE Rådet) er medianlønnen for polsk arbejdskraft, der har arbejdet her i under et år.

Den svenske pendler får 17.200 kroner udbetalt om måneden. Hendes løn er 21.400 kroner, hvilket ifølge AE Rådet er medianlønnen for svensk arbejdskraft, der har arbejdet her i under et år.

Skattefradragene har alle pendlere ret til, uanset om de er polske, svenske eller danske, hvis bare de betaler skat i Danmark.

Ifølge de seneste tal fra Jobindsats.dk er der knap 80.000 udenlandske statsborgere med lønindkomst i Danmark, der pendler ind og ud af landet. 17.399 er fra Sverige. 17.244 har Polen som hjemland.

- Det er jo social dumping. Det er forrykt. Det gør, at vi bliver til grin for vores egne penge, siger Brian Mikkelsen (K), der vil have en øvre grænse for befordringsfradraget med i forhandlingerne om børnecheck.

/ritzau/

 

Dagens Gossip