Fræk tyv stjæler havørne-æg på Lolland

En æggetyv har været på rov i den havørne-rede, som Dansk Ornitologisk Forening, DOF, livestreamer fra døgnet rundt. Dermed må landets havørne-fans se langt efter en sommer med udklækkede æg og ørne-unger på vingerne.

Kim Skelmose, der er projektleder for Projekt Ørn, peger på flere mistænkte i tyveriet.

- Vi har fundet et knust æg under reden, og det tyder på, at en mår har været forbi for at æde æggene. Det kan også være, at en krage har set æggene, hvis de voksne fugle har været af reden, men vi ved det ikke præcist, siger han i en pressemeddelelse.

Æggetyveriet betyder, at det ikke bliver helt så sindsoprivende at følge de to havørne på det kamera, som DOF har sat op i havørnereden på Lolland.

- Det er selvfølgelig naturens gang, men stadig utroligt trist. Primært for vores bestand af havørne, men også for alle de tusinder af havørne-fans, som har glædet sig til at følge parret, siger Kim Skelmose.

Sidste år klikkede 225.000 brugere sig ind på DOF's to redekameraer på henholdsvis havørn og stor hornugle. Det var en stigning på 25 procent i forhold til premiereåret 2013.

På trods af de forsvundne æg er der stadig et spinkelt håb for, at seerne kan nå at opleve havørneparret fodre små ørneunger. Det forklarer Kim Skelmose.

- Det er sjældent, de lægger æg igen, men vi så et eksempel sidste år med et par, der lagde æg så sent som i maj, efter deres første rede var faldet ned. De fik en unge på vingerne, selv om det nærmest er to måneder senere end, hvad de plejer, siger han.

Havørnen forsvandt som ynglefugl i Danmark i 1912, men genindvandrede til landet i 1996. Siden er bestanden af havørne vokset støt. Af de 61 danske havørnepar, der havde rede sidste år, fik 46 par rekordmange unger på vingerne - nemlig 83 unger.

/ritzau/

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip