Frankrig finder seksuelt overført tilfælde af zikavirus

Skrevet af admin

27/02/2016

Dagens topnyheder

Frankrig har registreret det første seksuelt overførte tilfælde af zikavirus i Europa.

Det drejer sig om et fransk par, hvor kvinden er blevet smittet af manden. Han havde for nylig været i Brasilien, der er det land, som er hårdest ramt af zikavirusset.

Det siger Frankrigs sundhedsminister, Marisol Touraine, til nyhedsbureauet AFP.

Zikavirusset mistænkes for at forårsage fødselsdefekter hos spædbørn, hvis moren bærer sygdommen under sin graviditet. Den franske kvinde var dog ikke gravid, og hun har det godt, lyder det fra det franske sundhedsministerium.

- Hun viste klassiske tegn på sygdommen, men hun var ikke på hospitalet, og hun har det godt, siger en embedsmand til franske AFP.

Der har tidligere været registreret en række seksuelt overførte tilfælde af zikavirus uden for Europa, men det er første gang, det sker inden for de europæiske grænser.

Tidligere på ugen sagde amerikanske sundhedsmyndigheder, at man efterforsker 14 tilfælde, hvor zikavirusset muligvis er blevet overført via sex.

Man holder dog fast i, at virusset oftest bliver overført til mennesker via myg.

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) har sagt, at op mod 46 lande har rapporteret zikalignende tilfælde. Derudover vurderer organisationen, at myggen Aedis aegypti - der bærer sygdommen - er at finde i 130 forskellige lande.

Dermed vurderes det også, at sygdommen hurtigt kan sprede sig globalt.

Symptomerne hos smittede er begrænsede, og ofte minder det mest om en slem omgang influenza. Hos gravide med sygdommen er der dog fare for, at sygdommen får alvorlige konsekvenser.

Hvis en mor har været zikasmittet under graviditet vurderes virusset at kunne være skyld i mikrokefali, som er en lidelse, der resulterer i små kranier hos nyfødte.

Der findes i øjeblikket ingen vaccine mod zikavirusset.

/ritzau/