Frankrig: Fredsforhandlinger bliver uden syriske kurdere

Når det seneste internationale forsøg på at finde en fredelig løsning på konflikten i Syrien angiveligt indledes på fredag i Genève, bliver det efter alt at dømme uden deltagelse af Det Syriske Kurdiske Demokratiske Unionsparti, PYD.

Det siger Frankrigs udenrigsminister, Laurent Fabius, onsdag ifølge Reuters.

- PYD skabte en del problemer, og Staffan de Mistura (FN's særlige udsending til Syrien, red.) fortalte mig, at han ikke har sendt partiet en invitation, siger Laurent Fabius til radiostationen France Culture ifølge Reuters.

FN's særlige udsending til Syrien sendte tirsdag invitationer ud til de oppositionsgrupper, som FN vil have med ved forhandlingsbordet i Genève - dog uden at offentliggøre til hvilke.

Tirsdag sagde den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, at det vil være uretfærdigt og ødelæggende for den syriske fredsproces, hvis kurdere i Syrien ikke får lov at deltage i fredsforhandlingerne.

Lavrov gjorde det dog samtidig klart, at Rusland ikke vil nedlægge veto, hvis kurderne ikke bliver inviteret med.

Tyrkiet anser PYD for at være en forlængelse af det forbudte Kurdistans Arbejderparti, PKK.

Forholdet mellem Rusland og Tyrkiet er yderst spændt, efter at det tyrkiske luftvåben sidste år skød et russisk kampfly ned i den tyrkisk-syriske grænseregion.

Forhandlingerne om fred i Syrien skulle have været indledt mandag i Genève, men blev ifølge Staffan de Mistura udsat på grund af en "fastlåst situation" i diskussionerne om, hvordan delegationerne skal sammensættes, skriver AFP.

Forhandlingerne vil ifølge FN-diplomater i første fase have fokus på spørgsmål om regering, forfatning og et fremtidigt valg.

Flere end 260.000 mennesker vurderes at være blevet dræbt i konflikten.

/ritzau/

 

Dagens Gossip