Frankrig og Storbritannien indgår milliardaftale om droner

Frankrig og Storbritannien har torsdag underskrevet en aftale om at investere mere end to milliarder euro - svarende til knap 15 milliarder kroner - i udviklingen af kampdroner.

Det oplyser den franske regering i en pressemeddelelse.

- Vi håber at kunne gå videre til næste fase i 2017, hvor vi vil begynde den fulde udvikling af operationelle kampdroner, hedder det i en erklæring fra de to allierede, som også forstærker deres militære bånd i forbindelse med konflikterne i Syrien og Libyen.

Præsident François Hollande og premierminister David Cameron underskrev aftalerne ved et fransk-britisk topmøde i Frankrig torsdag.

De nye droner skal ifølge Cameron og Hollande kunne anvendes til mange formål, og de skal være parate til at blive testet teknisk i 2020 og være operationsklare et årti senere.

- Det bliver det mest avancerede på dette område i Europa, siger Cameron, som understreger, at projektet også vil give et betydeligt antal job i både Storbritannien og Frankrig.

Den britiske gruppe BAE Systems og Rolls-Royce samt Dassault Aviation, Safran og Frankrigs Thales er deltagere i projektet.

Briterne og franskmændene arbejder stadigt mere sammen militært i navnligt Libyen og Syrien.

Hollande bekræftede torsdag, at han sammen med forbundskansler Angela Merkel fredag vil diskutere Syriens krise med Ruslands leder, Vladimir Putin, ved et telefonmøde fredag.

Hollande og Cameron opfordrede torsdag alle parter i den syriske konflikt til respektere våbenhvilen og stoppe krænkelser af menneskerettighederne.

Rusland og Syriens militær bliver også opfordret til at stoppe angreb på hospitaler og indstille deres "march mod Aleppo, som krænker freden og truer med dramatisk at forværre flygtningekrisen og komme Islamisk Stat til gavn."

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip