Frankrig: Rusland og Ukraine vil arbejde på våbenhvile

Ruslands og Ukraines præsidenter blev i en telefonsamtale mandag enige om at arbejde på en forlængelse af en våbenhvile mellem styret i Kijev og prorussiske militser, ligesom de hurtigt vil etablere en effektiv grænsekontrol, siger Frankrigs præsidents kontor ifølge nyhedsbureauerne.

I et telefonmøde, som også omfatter Tysklands kansler, Angela Merkel, og Frankrigs præsident, François Hollande, er Ruslands præsident, Vladimir Putin, og Ukraines ny leder, Petro Porosjenko, enige om at arbejde på vedtagelsen af en gensidig våbenhvile mellem de ukrainske myndigheder og separatisterne, oplyser Hollandes kontor.

Samtalen fandt sted få timer inden, den nuværende våbenhvile løb ud mandag aften klokken 21 dansk tid, uden at der var tegn på, at de ugelange kampe ville ophøre.

Ifølge Hollandes kontor var der tale om en lang samtale, hvori Putin og Porosjenko også blev enige om at arbejde på løsladelsen af flere gidsler og fanger samt at organisere substantielle trepartsforhandlinger, hedder det i erklæringen.

Petro har søndag opfordret Putin til at styrke den russiske grænsekontrol for at forhindre militante og våben i at strømme ind i Ukraine, efter at voldshandlinger satte en stopper for våbenhvilen.

Våbenhvilen, der blev ensidigt erklæret af Porosjenko 20. juni for at give mulighed for fredsforhandlinger med de prorussiske oprørere, udløber mandag aften klokken 21 dansk tid, hvis ikke den forlænges. Det er også EU's tidsfrist for nye og udvidede sanktioner mod Rusland.

EU, som har underskrevet en historisk frihandelsaftale med Ukraine fredag har advaret om, at Rusland risikerer at blive pålagt flere sanktioner, hvis ikke de prorussiske oprørere stikker piben ind mandag og skruer ned for krisen i den østlige del af landet.

Putin opfordrede nok en gang til en forlængelse af våbenhvilen i det østlige Ukraine og til etablering af en kontrolmekanisme til overvågning af våbenhvilen med deltagelse af sikkerhedsorganisationen OSCE, oplyser Kreml i en selvstændig erklæring efter samtalerne.

/ritzau/

 

Dagens Gossip