Frankrig sender mistænkt for museumsdrab til Belgien

Skrevet af admin

|

26/06/2014

Dagens topnyheder

En fransk domstol har torsdag besluttet at udlevere en 29-årig mand til retsforfølgelse i Belgien.

Islamisten Mehdi Nemmouche menes at være manden, der i slutningen af maj angreb det jødiske museum i Bruxelles og dræbte fire mennesker.

Indtil nu har han været i fransk politis varetægt, mistænkt for drab, drabsforsøg og besiddelse af våben.

Til at starte med nægtede Nemmouche at lade sig udlevere, men ombestemte sig senere på betingelse af, at Belgien lover ikke at lade ham retsforfølgelse i et tredje land.

Hans advokat, Apolin Pepiezep, har fortalt, at Nemmouche frygtede at blive sendt til Israel, da to af ofrene kom derfra.

Anklagerne i sagen siger, at den unge franskmand talrige gange har overtrådt loven i Frankrig. Blandt andre forbrydelser har han været dømt for væbnet røveri, overfald og vandalisme.

Hertil kommer, at han angiveligt tilbragte størstedelen af 2013 i Syrien, hvor han kæmpede side om side med islamistiske oprørere.

Europæiske regeringer er i stigende grad bekymret for, at borgere, der rejser til Syrien og kæmper, vender tilbage som islamistiske fundamentalister - og potentielle terrorister.

Det vurderes, at der på EU-plan er omkring 2000 personer, der enten er eller har været i krig i Syrien. I Danmark lyder det seneste skøn fra PET og Center for Terroranalyse, at det drejer sig om 100 danskere.

Angrebet på det jødiske museum blev begået af en mand, der med en Kalashnikov-riffel dræbte et israelsk par og en fransk kvinde. En belgisk mand blev såret, men døde 6. juni af sine kvæstelser.

Da Nemmouche blev anholdt i Marseille, bar han på en Kalashnikov, et andet skydevåben og ammunition, der svarede til det, der blev brugt under angrebet i Bruxelles.

Den 29-årige forklarede sig med, at han havde stjålet våbnene i en bil i den belgiske hovedstad.

/ritzau/Reuters