Frankrig sender seks kampfly til mission mod IS

Frankrig vil torsdag sende seks kampfly til Jordan som et yderligere bidrag til en vestlig alliance, der i øjeblikket udfører luftangreb på Islamisk Stat i Irak - og for amerikanernes vedkommende også Syrien.

Den franske forsvarsminister, Jean-Yves Le Drian, siger ifølge talsmanden Stephane Le Foll på et regeringsmøde onsdag, at udsendelsen af de seks Mirage-fly vil "styrke vores tilstedeværelse i disse operationer."

Frankrig har allerede ni Rafale-kampfly i De Forenede Arabiske Emirater, og landet har siden alliancen blev etableret i sensommeren deltaget i de amerikansk-ledede bombetogter mod Islamisk Stat - men kun i Irak.

Regeringen i Paris har afvist at støtte de amerikanske bombninger over Syrien lige som Danmark, der også kun deltager i operationer i irakisk luftrum.

Det hænger sammen med, at de danske fly deltager på et ønske og mandat fra Iraks regering.

Situationen er langt mere kompliceret i Syrien, hvor der er uenighed om, hvordan man skal forholde sig til præsident Bashar al-Assads styre, selvom han har samme interesse i at nedkæmpe IS.

Manuel Valls, den franske premierminister, sagde allerede i weekenden, at regeringen ville sende kampfly til Jordan. Men det var ventet, at de først skulle sendes mod Jordan sidst i november.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip