Frankrig udskyder levering af krigsskibe til Rusland

Den kontroversielle kontrakt på levering af to franske krigsskibe til Rusland vil ikke blive opfyldt, som situationen står i øjeblikket.

Det slår den franske præsident, François Hollande, fast med en melding om, at Frankrig vil udskyde leveringen "indtil videre".

- Præsidenten mener, at den aktuelle situation i det østlige Ukraine ikke tillader leveringen af det første skib, hedder det i en udtalelse fra præsidentkontoret i Paris.

Salget af krigsmateriel til russerne er blevet mødt af undren og skarp kritik midt under den højspændte situation i Ukraine, hvor Rusland fordømmes af Vesten for at støtte prorussiske separatister og for at have annekteret sortehavshalvøen Krim.

Den ukrainske udenrigsminister, Pavlo Klimkin, advarede for nylig om, at et salg til Rusland ville være "ødelæggende for den internationale sikkerhed".

Ifølge kontrakten skulle Frankrig levere de første Mistral-skibe, som er hangarskibe til helikoptere, i oktober. Men efter at krisen i Ukraine er spidset til igen, har Frankrig udskudt leveringen af frygt for at ophidse sine allierede.

Frankrig kan blive mødt af en heftig bøde, hvis kontrakten på 1,2 milliarder euro ikke opfyldes, og Rusland har advaret om alvorlige konsekvenser, hvis ikke det første skib leveres inden slutningen af november.

Men Rusland har ingen umiddelbare planer om at ville sagsøge Frankrig.

- Vi venter tålmodigt. Indtil videre agter vi ikke at sagsøge nogen. Alt står i kontrakten. Vi vil handle i overensstemmelse med kontrakten, ligesom alle civiliserede mennesker gør det, siger den russiske viceforsvarsminister Jurij Borisov til nyhedsbureauet Ria Novosti.

Skibene kan transportere 16 helikoptere og omkring 700 soldater hver. Det første skib skulle ifølge planen leveres i oktober i år og det andet i 2015.

Polen har advaret om, at Rusland vil bruge hangarskibene til at true sine nabolande.

Flere end 4000 mennesker har mistet livet i kampe mellem ukrainske sikkerhedsstyrker og prorussiske separatister i det østlige Ukraine siden foråret.

Rusland har ifølge Nato og Vesten spillet en hovedrolle i konflikten, men det afvises af regeringen i Moskva. Det modsiges af den provestlige ledelse i Kijev, der hævder, at Rusland og separatisterne i det østlige Ukraine opruster massivt.

- Mellem 15.000 og 25.000 oprørere og 5000 til 10.000 russiske soldater befinder sig i separatistområderne, siger militærets talsmand Vladislav Selesnjov tirsdag til nyhedsbureauet Unian i Kijev.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip