Frankrig: Vi hjalp Burkina Fasos præsident med flugt

Frankrig spillede en central rolle, da Burkina Fasos nu tidligere præsident, Blaise Compaoré, forleden flygtede ud af landet, efter at han var blevet væltet af posten efter 27 år.

Det siger Frankrigs præsident, François Hollande, under et besøg i Canada mandag.

Ifølge Hollande hjalp den franske regering præsidenten i den tidligere koloni med at arrangere flugten til nabolandet Elfenbenskysten, men han afviser, at Frankrig stod for selve transporten ud af landet.

Hollande kalder i øvrigt præsidentens flugt for "udramatisk".

Burkina Faso har siden Compaorés flugt fået oberstløjtnant Isaac Zida som ny leder. Han meddelte lørdag, at han vil stå i spidsen for staten.

Men landets militær bør hurtigst muligt overdrage magten til en civil myndighed, der er i stand til at organisere et valg i det vestafrikanske land, lyder det fra François Hollande mandag.

Tidligere på dagen forsikrede Zida, at militæret hurtigt vil overdrage magten til en overgangsregering, og at den skal ledes af en person, som har bred opbakning i landet.

- Vi vil ikke stjæle magten, sagde Isaac Zida.

- Den udøvende magt vil blive ledt af et overgangsråd inden for forfatningens rammer. Dette overgangsråd skal ledes af en person, som udpeges i enstemmighed af alle offentlige aktører, tilføjede oberstløjtnanten.

Den Afrikanske Union (AU) gav mandag de nye militære magthavere i Burkina Faso to uger til at give magten tilbage til en civil regering. Sker det ikke, venter der sanktioner.

Det sagde lederen for AU's freds- og sikkerhedsråd, Simeon Oyono Esono, der mener, at militæret har misbrugt protesterne til selv at komme til magten.

- Så vi har noteret os oprindelsen til den folkelige revolte, som førte til, at militæret kom til magten, så derfor har vi fastsat perioden til to uger. Efter den periode vil vi iværksætte sanktioner, konstaterede han.

Omkring 30 personer blev dræbt under sidste uges uroligheder og flere end 100 såret.

/ritzau/AFP

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip