Frankrig vil give asyl til kristne irakere

Frankrig er klar til at tage imod kristne fra det nordlige Irak, som af jihadister fra den ekstremistiske gruppe Islamisk Stat (IS) har fået at vide, at de enten må konvertere til islam eller dø.

I sidste måned indtog Islamisk Stat store dele af det nordlige Irak, hvilket har tvunget hundredvis af kristne familier til at flygte fra millionbyen Mosul.

Der har været kristne i storbyen gennem 16 århundreder, men det er nu forbi.

- Vi giver nødhjælp til personer, der flygter fra trusler fra Islamisk Stat, og som har søgt flygtningehjælp i Kurdistan.

- Vi er klar, hvis de ønsker det, til at give dem asyl på vores jord, siger den franske indenrigsminister, Bernard Cazeneuve, og landets udenrigsminister, Laurent Fabius, i en fælles erklæring.

- Vi er i konstant kontakt med lokale og nationale myndigheder for at sikre, at alt bliver gjort for at beskytte dem, lyder det fra ministrene.

Propagandavideoer, som sunnioprørerne fra IS selv har lagt ud på internettet, har vist, hvordan gruppen gennemhuller civile biler med skud, og hvordan fodgængere er blevet dræbt af jihadister, som har åbnet ild fra deres biler.

- Kvinder skal bære ansigtsslør og gå med hænder og fødder tildækket. Klæderne må ikke vise kroppens former og parfume er forbudt, hed det i en erklæring under den seneste fredagsbøn fra IS.

Iraks premierminister, Nuri al-Maliki, fordømte tidligere på måneden behandlingen af de kristne og har bedt en regeringskomité om at hjælpe dem, der bliver gjort hjemløse.

Han har imidlertid ikke sagt, hvornår hæren vil forsøge at vinde byen tilbage.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip