Frankrigs præsident i uvejr for erklæring i roma-sag

Frankrigs præsident, François Hollande, er blevet kritiseret fra alle sider, efter at han har tilbudt en deporteret roma-pige en ny chance for at vende tilbage til Frankrig uden sin familie.

Hollandes tilbud til den 15-årige pige Leonarda Dibrani om at komme tilbage til Frankrig er blevet fremsat, efter at politiet stoppede en skolebus og angiveligt tog pigen ud for øjnene af alle hendes kammerater midt under en skoleudflugt for at deportere hende ammen med hendes familie.

De nøjagtige omstændigheder omkring politiets indgriben er dog omstridte og uklare.

Pigen har afslået tilbuddet fra den franske præsident, da hun ikke vil efterlade sine forældre og fem søskende i Kosovo.

Men Hollandes tilbud er alligevel både blevet kaldt et eksempel på "magtmisbrug" og en "overdreven følelsesmæssig reaktion."

Den venstreorienterede avis Liberation kalder Hollands træk for "det mest usandsynlige af alle scenarier," mens ugeavisen Journal du Dimanche kalder præsidentens forslag "lige så bizart som det er uforståeligt."

Centrumpolitikeren François Bayrou, der støttede Hollande i anden valgrunde af valget i 2012, siger, at "et statsoverhoved ikke bør sammenblande følelser og en regerings forpligtelser."

Roma-teenageren har afslået Hollandes tilbud fra byen Mitrovica i Kosovo, hvor hun har boet med sin familie, siden de deporteret den 9. oktober.

- Jeg er ikke den eneste, der skal i skole. Der er også mine søskende, siger Leonarda, som blev anholdt af politet på en skoleudflugt.

Anholdelsen og den efterfølgende deportation af hendes familie har ført til selvransagelse i det franske system og fået tusindvis af unge studerende til at protestere og demonstrere.

En formel undersøgelse af sagen har konkluderet, at deportationen var lovlig, men at politiet kunnet have hånderet situationen på en langt bedre måde.

Sidste år blev 36.822 indvandrere deporteret fra Frankrig - mange af dem var romaer.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip