Frankrigs statsgæld overstiger 2000 milliarder euro

Frankrigs statsgæld er for første gang steget til over 2000 milliarder euro, eller hvad der svarer til 14.886 milliarder danske kroner. Det oplyser Frankrigs statistikkontor Insee.

Ifølge Insee var statsgælden på over 2023 milliarder euro i årets anden kvartal. Det svarer til 95,1 procent af det franske bruttonationalprodukt (BNP). I årets første kvartal lød gælden på 94 procent af BNP.

Ifølge EU's regler må den offentlige gæld ikke være på mere end 60 procent af BNP.

Frankrig er i forvejen på kollisionskurs med EU, da landet heller ikke overholder EU's regel om, at budgetunderskuddet ikke må overstige tre procent.

Frankrig havde lovet at bringe underskuddet, der er over fire procent, ned under tre procent i 2015, men tidligere på måneden måtte regeringen erkende, at målet først vil blive nået i 2017.

Frankrig kæmper med store økonomiske problemer, og arbejdsløsheden er skyhøj.

Stilstanden i økonomien har bidraget til, at den socialistiske præsident, François Hollande, er styrtdykket i popularitetsmålinger.

I sidste måned fyrede Hollande sin økonomiminister Arnaud Montebourg og indsatte Emmanuel Macron, der er tidligere investeringschef i banken Rothschild. Han betegner Frankrigs økonomi som syg, og det kræver øjeblikkelige reformer at komme den meget høje arbejdsløshed til livs.

Frankrig er den næststørste økonomi i eurozonen med over 10 procent arbejdsløse.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip