Fransk borgmester nægter roma-baby begravelse

Borgmesteren i en fransk forstad er lørdag blevet beskyldt for racisme, efter at han nægtede at give tilladelse til, at et roma-spædbarn kunne blive begravet på den kommunale kirkegård.

Den lille pige led vuggedøden 26. december.

Christian Leclerc, der er konservativ borgmester i Champlan, som ligger omkring 23 kilometer syd for Paris, har forklaret, at han ikke ville lade spædbarnet begrave på grund af pladsmangel på kirkegården.

- Dem, der betaler de lokale skatter, må prioriteres, siger Leclerc ifølge avisen Le Parisien.

Den køber kritikere dog ikke. De mener, at borgmesteren har anti-roma-motiver.

- Det er racistisk, xenofobisk og stigmatiserende, siger Loic Gandais, der er leder af en forening, som hjælper romafamilier i området.

Den knap tre måneder gamle baby blev kørt på hospitalet 26. december, hvor hun blev erklæret død.

Barnets forældre stammer fra Rumænien, men har angiveligt levet i Frankrig i cirka otte år. Deres to andre børn går i skole i Champlan.

Forældrene har nu fået lov til at begrave deres datter mandag i byen Wissous, der ligger et par kilometer væk.

Den konservative borgmester i Wissous, Richard Trinquier, siger, at det er et spørgsmål om medmenneskelighed.

- Smerten hos en mor, der har båret et barn i ni måneder og mistet hende efter to og en halv måned, må ikke blive forværret, siger Trinquier til nyhedsbureauet AFP.

Størstedelen af de omkring 20.000 romaer, der bor i Frankrig, lever i områder med ingen eller dårlig adgang til basale fornødenheder.

Skiftende regeringer i Frankrig er blevet kritiseret for at ødelægge adskillige romalejre og for at smide børnefamilier ud af landet. Men meningerne er delte, og andre har støttet en hård linje.

Romafamilier i Champlan bor på to grunde uden vand og elektricitet.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip