Fransk finanslov afslører stort underskud

Den franske finansminister, Michel Sapin, har onsdag fremlagt landets budget for 2015, og det viser et underskud på 4,3 procent af bruttonationalproduktet (BNP).

En lille forbedring i forhold til 2014, der lander på 4,4 procent, men stadig langt over EU's regler, der kun tillader et underskud på tre procent af BNP.

Samtidig siger Sapin, at underskuddet først vil komme under de tre procent i 2017, når det forventeligt ender på 2,8 procent.

Frankrig kæmper samtidig med at få gang i væksten, der i år ventes at lande på 0,4 procent. Til næste år forventer Sapin, at væksten vil være på én procent, og frem mod 2018 vil den stige til to procent.

Frankrig økonomi styrtbløder i disse år, og franskmændene skal i år spare 21 milliarder euro i det offentlige forbrug svarende til 156 milliarder danske kroner. Over de næste tre år lyder besparelserne i de offentlige budgetter på 50 milliarder euro - 372 milliarder kroner.

Den franske finansminister slår onsdag fast, at regeringen holder fast i spareplanerne.

- Vi har en plan, og den holder vi fast i, siger Michel Sapin.

Stilstanden i økonomien har bidraget til, at den socialistiske præsident, François Hollande, er styrtdykket i popularitetsmålinger.

Arbejdsløsheden i Frankrig er tårnhøj, og Hollande håber, at en selskabsskattelettelse på omkring 40 milliarder euro over de næste tre år vil skabe en halv million arbejdspladser.

Tirsdag meddelte det franske statistikkontor Insee, at Frankrigs statsgæld for første gang er steget til over 2000 milliarder euro, eller hvad der svarer til 14.886 milliarder danske kroner.

Frankrig er den næststørste økonomi i eurozonen med over 10 procent arbejdsløse.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip