Fransk forfatter får Nobels litteraturpris

Nobelprisen i litteratur går i år til den 69-årige franske forfatter Patrick Modiano, oplyser Nobelkomitéen på et pressemøde i Stockholm.

Modiano er en af Frankrigs vigtigste samtidsforfattere og har flere gange været nævnt som en kandidat til nobelprisen.

Patrick Modiano debuterede i 1968 med "La Place de l'Étoile" og i de efterfølgende år udgav han blandt andet "La Ronde de nuit" (1969) og "Les Boulevards de ceinture" (1972), som udspiller sig i besættelsestidens Paris.

Modiano får prisen for "mindernes kunst, som han bruger til at fremkalde de mest uhåndgribelige menneskelige skæbner samt afdækningen af livet under besættelsen", hedder det i begrundelsen.

- Hans bøger handler meget om søgen efter forsvundne mennesker, bortløbne og usynlige. Dem som tager væk uden papirer og med falske identiteter. Det er det ene.

- Det andet handler om besættelsen, som er et af hans hovedtemaer. Han er født i 1945 og har levet i skyggen af besættelsestiden siden da, siger sekretær Peter Englund fra Det Svenske Akademi.

Det er tredje gang siden år 2000, at en fransk forfatter modtager Nobels litteraturpris. I 2000 gik prisen til den kinesisk-fødte franskmand Gao Xingjian, mens den i 2008 gik til Jean-Marie Gustave Le Clézio.

To gange i historien har Danmark modtaget litteraturprisen. I 1917 gik den til Henrik Pontoppidan og Karl Adolph Gjellerup, og i 1944 fik Johannes V. Jensen prisen.

Hvert år uddeles nobelpriserne i overensstemmelse med den svenske opfinder Alfred Nobels testamente. Hver pris består af en medalje, et personligt diplom, et tilbud om svensk statsborgerskab og en prissum på otte millioner svenske kroner.

Nobelpriserne bliver offentliggjort i oktober og uddeles 10. december ved Nobelfesten, der markerer Alfred Nobels dødsdag.

/ritzau/

 

Dagens Gossip