Fransk forskning: Jo højere hæle en kvinde har på, jo mere gør mænd, som hun siger

Skrevet af Lennart Kiil

437 uger siden

|

31/12/2015

Dagens topnyheder

Den franske psykologiprofessor og etnolog Nicolas Guéguen er ikke bange for at gå nye veje med sin forskning.

Han skifter gerne laboratorier og spørgeskemaundersøgelser ud med studier i den virkelige verden på gader og stræder i Paris og andre byer.Hans kvindelige forskningsassistent kom da også på en usædvanlig opgave, da han for nylig besluttede sig for at se på betydningen af kvinders fodtøj i sociale sammenhænge.

Han ville undersøge, om længden på kvinders høje hæle havde betydning for mænds tilbøjelighed til at efterkomme anmodninger om hjælp.

Læs også: Raketvidenskabsmand skaber høje hæle, som ikke dræber dine fødder

I første del af forsøget stillede den kvindelige assistent sig op på gaden med spørgeskemaer om ligestilling, som hun bad mænd udfylde.

I de tilfælde, hvor hun havde flade sko på, accepterede kun godt 40 procent af mændene at udfylde skemaet.Men med fem centimeter høje hæle på kunne hun overtale omkring 60 procent af mændene til at deltage. Og da hun tog de rigtigt højhælede - ni centimeter hæle - på, indvilligede over 80 procent af de adspurgte mænd.Altså accepterede dobbelt så mange mænd kvindens anmodning om hjælp, da hun skiftede flade sko ud med stiletter!Læs også: Her er sandheden om høje hæle - og den er ikke særlig sexet

I et andet forsøg gik forskningsassistenten ned ad gaden, og "tabte" sin handske. Når hun havde høje hæle på, samlede betydeligt flere mænd handsken op, end når hun havde flade sko på.

Hælens længde havde derimod ingen indflydelse på kvinders tilbøjelighed til at hjælpe forskningsassistenten.Dagens.dk har talt med Erik Hansen-Hansen, som er ekspert i luksusmode og kvindelig skønhed. Han er ikke overrasket over resultaterne. De viser bare, hvad vi allerede ved i praksis.

- Høje hæle er ikke længere luksus. Det er nærmest en nødvendighed i mange brancher, siger han.

Han understreger, at kvinder typisk bruger høje hæle på arbejdspladser, hvor der også er mænd og magthierarkier - eller direkte kundekontakt og mandlige kunder.

På arbejdspladser, hvor der udelukkende er kvinder, er høje hæle mindre væsentlige - og mindre udbredte.

- Derfor giver resultaterne god mening. Det er i høj grad et spørgsmål om optimering, om at give sig selv flere muligheder i bestemte situationer, slutter han af.

Præcist hvorfor, høje hæle virker så stærkt på mænd, ved forskerne endnu ikke.

Læs også: Her er 8 grunde til at gå i stiletter, selvom du allerede har lange stænger

Læs også: Drop de flade sko: Kvinder i stiletter vinder på alle parametre

Følg Dagens Kvinder for flere lignende artikler: