Fransk kvinde kan blive europæiske bankers vagthund

Skrevet af admin

|

05/12/2013

Dagens topnyheder

Der er efterhånden tegn i sol og måne på, at det bliver en fransk kvinde, der fra efteråret 2014 er EU's mest magtfulde bank-vagthund.

Franske Danièle Nouy har torsdag morgen fået en tommel-op fra EU-Parlamentets økonomiudvalg til at blive chef for EU's nye fælles banktilsyn.

Nouy, der har tilbragt hele sin karriere i Frankrigs centralbank, Banque de France, tager dermed endnu et skridt i retning mod at blive en af de højest placerede kvinder i en mandsdomineret bankverden.

I Den Europæiske Centralbank (ECB), som det europæiske banktilsyn kommer til at høre under, er de 23 bestyrelsesmedlemmer mænd.

For et år siden var der store slagsmål i EU-regi, da EU-Parlamentet i ligestillingens navn prøvede at blokere for, at endnu en mand - luxembourgske Yves Mersch - kunne tiltræde en stilling i ECB's ledelse.

Blokaden mislykkedes dog efter et halvt års strid, da EU's stats- og regeringschefer på et topmøde skar igennem og lod Yves Mersch få jobbet.

Derfor er det oplagt at sætte en kvinde i spidsen for det nye banktilsyn, og bestyrelsen i ECB har allerede formelt nomineret Danièle Nouy til posten.

Efter godkendelsen i EP's økonomiudvalg - med stemmerne 29 for, 0 imod og en fraværende - skal det samlede parlament stemme om det i næste uge i Strasbourg.

Det fælles banktilsyn, der etableres under Den Europæiske Centralbank, skal holde øje med omkring 130 europæiske storbanker.

Banktilsynet ventes at være klar til at arbejde fra efteråret 2014 og er første element af den stort anlagte EU-bankunion, som er faldet på plads og endeligt vedtaget.

Danmark er sammen med Storbritannien og Sverige ikke automatisk medlem af banktilsynet, der kun inkluderer eurolande fra fødslen.

Ikke-eurolande har dog mulighed for at være med i banktilsynet og den samlede bankunion.

Danmark og Sverige har begge meldt, at man venter med at beslutte sig, mens den britiske regering har gjort det klart, at man ikke ønsker at deltage.

/ritzau/