Fransk minister: Vi kan udsætte og lette på græsk gæld

Frankrig er klar til at diskutere EU's låneaftaler med Grækenland og tilmed se på, om man kan lette på gælden, lyder det fra den franske finansminister før et møde med hans græske kollega i Paris søndag.

En annullering af gælden kan imidlertid ikke komme på tale.

- Vi kan ikke annullere gælden. Vi kan diskutere, vi kan udsætte, vi kan lette på den, men vi kan ikke annullere den, siger Michel Sapin til den franske tv-station Canal Plus.

Sapin skal søndag eftermiddag mødes med Grækenlands finansminister Yanis Varoufakis, som rejser rundt i Europa for at søge opbakning til den nye græske regerings valgløfte om at genforhandle låneaftalerne, der har medført lavere lønninger og forringede pensionsvilkår.

Partiet Syriza vandt en jordskredssejr ved det græske valg for en uge siden med et budskab om, at det skal være slut med de "ydmygende" reformkrav fra trojkaen Den Internationale Valutafond (IMF), EU og Den Europæiske Centralbank (ECB).

- Regeringen vil gerne diskutere tilbagebetalingen af gælden og om gældens vægt kan reduceres. Det mener jeg er legitimt, siger Sapin.

Dermed kan den græske regering allerede øjne en lille sejr på det første bilaterale møde med et andet EU-land om de stramme lånekrav, da Varoufakis kan rejse hjem til Athen og sige, at Frankrig er åben for genforhandling. Det bekræftede Sapin allerede lørdag.

At få tyskerne med på de franske idéer kan vise sig langt mere vanskeligt, og forbundskansler Angela Merkel har flere gange slået fast, at hun forventer, at grækerne overholder de indgåede aftaler.

Sapin og Merkel har de seneste dage gentaget, at Grækenland hører hjemme i eurozonen, og der ønsker EU-landende, at grækerne forbliver trods uroen.

De to finansministre mødes klokken 17.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip