Fransk politi sætter Sarkozy på pinebænken

Frankrigs tidligere præsident Nicolas Sarkozy var sent tirsdag eftermiddag fortsat tilbageholdt af politiet til afhøring i en sag omfattende korruption.

Han er mistænkt for ulovligt at have brugt sin politiske indflydelse til at sikre sig oplysninger om politiets efterforskning af ulovlige kampagnebidrag til sig selv og sit konservative parti i 2007.

Tilbageholdelsen af Sarkozy kan vare op til 48 timer, og sagen risikerer at ødelægge hans chancer for at blive genvalgt som Frankrigs præsident.

Det sker dagen efter, at hans advokat og to dommere blev tilbageholdt af politiet.

Sarkozy mødte tidligt tirsdag op til afhøringen hos politiet i Nanterre vest for Paris, men der er intet nyt om selve afhøringen.

Den socialistiske regerings talsmand er fåmælt, men konstaterer, at Sarkozy "er underkastet loven som alle andre".

- Justitsmyndighederne er i gang med en efterforskning og er nødt til at gå hele vejen, siger han.

Hvis sagen kommer til at rulle, risikerer Sarkozy op til fem års fængsel.

Sagen drejer sig om, at Sarkozy med hjælp fra sin advokat, Thierry Herzog, skal have forsøgt at forpurre politiets efterforskning i en sag, der kunne have sendt den tidligere præsident bag tremmer.

Blandt andet mener efterforskerne, at den 59-årige franskmand skal have forsøgte at lokke fortrolige informationer ud af en dommer.

Samtidig skal Sarkozy være blevet tippet om, at hans telefon blev aflyttet af politiet i et forsøg på undersøge, om hans valgkampagne i 2007 blev finansieret af den tidligere libyske diktator Muammar Gaddafi.

Sarkozy er blevet beskyldt for at lade sin valgkamp i 2007 støtte med op mod 50 millioner euro fra den libyske diktator samt penge fra Frankrigs rigeste kvinde, L'Oreal-arvingen Liliane Bettencourt.

Hidtil har Sarkozy imidlertid affejet anklagerne som latterlige, og sidste år blev han renset for anklager om at have modtaget Bettencourts penge.

Efterforskningen om afdøde Gaddafis penge er stadig i gang.

Det var i forbindelse med efterforskningen om penge fra Gaddafi, at efterforskerne sidste år fik rettens ord for, at de kunne lytte med, når Sarkozy talte i telefon.

Sagen kan ende med at blive skæbnesvanger for Sarkozy, der menes at have planer om et politisk comeback ved præsidentvalgkampen i 2017.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip