Fransk præsident vil have nødret i tre måneder

Frankrigs præsident, François Hollande, ønsker, at undtagelsestilstanden i Frankrig skal vare i tre måneder, siger politiske kilder i Paris til AFP.

En forlængelse af undtagelsestilstanden i mere end 12 dage kan kun ske gennem lovgivning, som er blevet vedtaget i parlamentet.

Hollande indførte undtagelsestilstand i Frankrig natten til lørdag. Det skete ganske kort efter mindst seks angreb forskellige steder i Paris fredag aften.

Angrebene har kostet mindst 129 mennesker livet. AFP citerede tidligere søndag hospitalskilder for oplysningen om, at dødstallet var steget til 132. Men ud på aftenen satte AFP igen tallet ned til 129.

Islamisk Stat (IS) har erklæret, at de stod bag. Præsident Hollande har også identificeret IS som de ansvarlige for angrebene.

- Hollande har sagt til os, at han ønsker undtagelsestilstanden forlænget, så den varer i tre måneder, siger en parlamentskilde til AFP.

Paris skal fra den 30. november være ramme for FN's klimatopmøde COP21.

Foreløbig står Frankrig fast på at gennemføre den store internationale komsammen af præsidenter og premierministre, og søndag aften forlyder det ifølge Reuters fra G20-mødet i Tyrkiet, at alle G20-ledere har i sinde at deltage. Oplysningen kommer fra en højtstående russisk embedsmand.

Diplomatiske kilder siger til Reuters, at sikkerheden omkring klimatopmødet vil blive øget.

De franske myndigheder har identificeret mindst to af de dræbte gerningsmænd fra angrebene fredag i Paris, som kostede 129 mennesker livet.

En gerningsmand kan stadig være på fri fod. Fransk politi efterlyser ifølge AFP vidner i forbindelse med en eftersøgning af den belgisk fødte Abdeslam Salah. Myndighederne siger, at han er farlig.

De belgiske myndigheder har tilbageholdt syv personer, som afhøres i forbindelse med angrebene.

To biler, som blev anvendt af angriberne, var lejet i Belgien i begyndelsen af ugen.

- Øjensynligt er der to franske statsborgere, som boede i Bruxelles, blandt de angribere, som døde på stedet, siger anklagemyndighedens kontor i en erklæring.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip